jklkjlkjkhjk

Muz Ağacı Saksıda Nasıl Yetiştirilir

Muz Ağacı Saksıda Nasıl Yetiştirilir

bahce_ipuclari, bahcecilik, bodur muz, muz cesitleri, muz yetistirmek, sus muzu, Tohumdan

Muz Ağacı Saksıda Nasıl Yetiştirilir

Arazi şartlarında veya iklimin olumsuz olduğu koşullarda yetiştirme problemleri yaşadığınız muz ağacınızı ev ortamında yetiştirmeniz oldukça kolaydır. Günümüzde bu alanda yürütülen çalışmalar ile sıcaklık düşüşlerine dayanıklı muz çeşitleri tespit edilmiş olup hatta ev ortamında yetiştirilen ağaçlardan meyve bile almak mümkün. Özellikle tohumdan yetiştirilen ağaçlardan 5 yıla kadar meyvede alınabiliyor.





Saksılarda Büyütülen Muz Ağaçları

Muz tropikal bir ortam hissi vermesi, oldukça hızlı büyümesi ve birçok çeşidinin bakıma fazla ihtiyacı olmaması sebebi ile mükemmel ev bitkileri haline gelmeye başlamıştır.

Özellikle cüce çeşitleri 4 metreye kadar büyüyebilir. 15 metreye kadar çıkabilen sıradan muz ağaçlarıyla karşılaştırıldığında bu çeşitler ev ortamı için oldukça uygundur.


Saksılar ve İç Mekanlarda Yetiştirilen Muz Çeşitleri

Özellikle cüce çeşitler saksılarda ve iç mekanlarda yetiştirilmesi uygun olup aşağıda yer alan çeşitlerin ev ortamında ve kapalı mekanlarda yetiştirilmesi daha uygundur.


bahce_ipuclari, bahcecilik, bodur muz, muz cesitleri, muz yetistirmek, sus muzu, TohumdanBu çeşitler;

-Dwarf Red
-Dwarf Cavendish
-Dwarf Brazilian
-Dwarf Jamaican
-Rajapuri
-Williams Hybrid
-Gran Nain
-Dwarf ‘Lady Finger’



Süs Muzu Düşünüyorsanız Bu Çeşitler Tam Size Göre

-Ensete ventricosum
-Musa sikkimensis ‘Red Tiger’
-Musa ornata

Saksılarda Yetiştirilen Muz Ağaçlarının Bakımı

bahce_ipuclari, bahcecilik, bodur muz, muz cesitleri, muz yetistirmek, sus muzu, Tohumdan



-Güneş

Muz ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir.

bahce_ipuclari, bahcecilik, bodur muz, muz cesitleri, muz yetistirmek, sus muzu, Tohumdan

-Toprak

Büyüyen muz ağacı, organik maddeler ve kompost açısından zengin, iyi drene edilmiş topraklara ihtiyaç duyar ve genelde kumlu toprakları sever. Bu sebeple muz ağacınız için kaliteli bir hazır torf ya da toprağı kendiniz yapıyorsanız kum, perlit ve kompost karışımınızı iyi hazırlamaya özen gösterin. Ayrıca potasyumca zengin muzlar üretmek istiyorsanız toprak ph değeriniz 6-7 arasında olmalıdır. Eğer toprağınız alkali ise PH düşürmek için kükürt kullanabilirsiniz.

-Sulama

Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle özellikle saksıda yetiştirilen muz ağaçlarının akşam saatlerinde sulanması ve toprağın sürekli nemli kalması sağlanmalıdır. Çok sıcak havalarda günde iki kere bile sulama gerekebilir. Kış aylarında ise sulamanın oldukça azaltılması gerekir.


bahce_ipuclari, bahcecilik, bodur muz, muz cesitleri, muz yetistirmek, sus muzu, Tohumdan


-Tohumdan büyümek

Muz tohumlarını çimlenmeye başlaması için tohum uyuşukluğunu gidermek amacıyla 24 saat kadar ılık suda bekletilmesi gerekir. Bu yöntem tohum kabuğunu yumuşatır ve embriyonun daha kolay ve hızlı bir şekilde filizlenmesini sağlar.


Daha sonra bir viyol yada ufak bir kap kullanarak (plastik bardak olabilir) içine % 20 kum ve bol miktarda organik gübre ile zenginleştirilmiş torf koyun. Muz tohumlarını 3 cm derinliğe koyup üstünü yine hazırladığınız toprak ile kapatın. Toprağın suya doyuncaya kadar sulayın ve toprağın nemli kalmasını sağlayın.


Muz tohumlarını çimlendirirken, ortam sıcaklığınız en az 15 ° C 'de olmasına özen gösterin. Muz tohumlarının çimlenme süreleri çeşitlere bağlı olarak değişmekle beraber bazıları 2-3 hafta içinde çimlenirken bazıları iki veya daha fazla ay sürebilir, bu nedenle muz bitkilerini tohum yoluyla çoğalttığınızda sabırlı olun.

-Gübre

Muz hızlı büyüyen bir bitkidir ve bu sebeple genç bitkinin hızlı büyümesine yardımcı olmak için azotca zengin gübreler kullanılmalıdır ancak gübreleme toprak kuruduğunda yapılmalı ve su verilmelidir. Saksılardaki muz ağacınızdan meyve üretmek için yeterince olgun hale geldiğinde düzenli olarak 15: 5: 30 gübre uygulayabilirsiniz.

-Zararlılar ve hastalıklar

Muzlar, hastalıklara karşı oldukça dirençlidir ancak besin elementi eksikliklerinde yaprakları kahverengiye dönmesi, yaprak kenarlarında kuruma gibi belirtiler görünmektedir.

Muz bitkisine zarar verebilecek bazı zararlıların başında ise muz yaprak bitleri gelir. Bu zararlılar organik böcek ilacı kullanarak kolayca püskürtülebilir.



resimkaynak: sketchyslothcom
Önceki Yazı
« Prev Post
Oldest