jklkjlkjkhjk

Kratky Methodu İle Hidroponik Domates ve Bitki Yetiştiriciliği

Kratky Methodu İle Hidrofonik Domates ve Bitki Yetiştiriciliği

Tüm sektörlerde olduğu gibi tarım sektörü de sürekli gelişme gösteren ve yeni teknolojilerin takip edildiği bir sektördür. Gerek gıda ihtiyacının artması gerekse kullanılan toprakların kirlenmesi ve yabacı ot ve hastalıkların bitkilerden uzaklaştırılması gereksinimi bugün sulu tarım faaliyetini gündeme getirmektedir. Hidroponik ortamda yetiştirilen bitkiler birçok açıdan avantajlı.

Bu yazımızda sizlere daha az su gereksinimi ile bitki yetiştirmekten bahsedeceğiz. Örnek olarak denemeleri domates üzerinde kurduk. Domatesleri yetiştirmek için kullanılan süper basit bir yöntem hakkında bilgiler paylaşacağız (suda domates ve biber yetiştirmek)
Hydroponics yetiştiricilik kratky yönteminin temel taşı olup; toprak kullanmadan bitki yetiştirmek için besin açısından zengin bir su çözeltisi kullanma süreci olarak tanımlanmaktadır. Bitkileri sadece su içerisinde beslememiz mümkün değil tabi ki, bitki kökleri besin ihtiyacının yanında oksijene de ihtiyaç duyarlar. Hidroponik yöntem kullanmanın avantajı geleneksel toprak bahçesine oranla daha az su kullanması ve gübrenin daha iyi kontrol edilebilmesidir.
Tipik bir hidroponik sistemde, bitkileri optimum şartlarda yetiştirmek amacıyla suya oksijen eklemek için elektrikli bir hava pompası veya başka bir yöntem kullanacaktır. Dr. Kratky'nin bulduğu yöntem ise, bir bitkinin havadaki oksijeni absorbe edecek özel kökleri büyütecek olması, tek yapmanız gereken bu köklerin kurumasına izin vermeden bırakmaktır. 
Şimdi yavaş yavaş kuruluk aşamasına geçebiliriz. Size oldukça süper, basit ve gerçekten de ucuz bir sistemden bahsetmek istiyoruz.  Bu sistem elektrik gerektirmez ve küçük bahçelerde hatta ev ortamında kullanmak için bile oldukça harikadır.
Gerekli Olan Malzemeler ise, Bir kova, Plastik bardak, hidrofobik gübre, hidroton, su ve bitki fideleri.

Hidrofobik Saksılarda Kratky Yöntemi İle Domates Üretimi

Adım1- Fide Yuvasını Hazırlamak

Aldığımız plastik bardağa delik açmak için bir matkap veya havya kullanın. Havya kullanımı daha iyi sonuç verecektir. Bu arada boyutlara bağlı kalıp kalmamak tercih meselesi bu sistemi istediğiniz ölçülerde yapıp geliştirebilirsiniz.

Adım 2- Yetiştirme Kovasını Hazır Hale Getirme

Kovanın kapağına 3 inçlik bir delik delmek için panç kullanabilirsiniz. Farklı büyüklükte bir bardak kullanıyorsanız tabi ki bu delik çapı değişecektir. Kova Büyüklüğü olarak 5lt altına inmenizi çok önermem.

Adım 3- Kova İçin Bir Delik Kazabilirsiniz (İsteğe Bağlı)

İsteğe bağlı olarak kovayı güneş ışıklarından korumak amacıyla da olabilir görüntü açısından da olabilir resimdeki gibi bir delik kazıp içerisine saklayabilirsiniz. Kovayı toprağa gömmeniz gün içerisindeki sıcaklık farklarından bitki köklerinizin etkilenmesi en aza indirecektir. Ayrıca ışık ta almayacağı için iç kısımda yosun gelişmesi de önleyecektir.

Adım 4- Bitkilerinizi Dikim İçin Hazırlayın

Bitkilerinizi hazır hale getirmek için fidelerinizin köklerini topraktan çıkarıp yıkayın ama çok dikkatli olun köklere zarar vermemeye çalışın. Çıkarma işlemine başlamadan önce fide saksılarını suda bekletirseniz kökler daha düzgün bir şekilde çıkacaktır.

Adım 5- Hidroton’ a Dikim

Bitkinizi delikli bardağa koyun ve yetiştirme ortamı olarak toprak yerine hidrotonu kullanın. Hidroton bitkinin ihtiyacı kadar suyu bünyesine alıp fazlasını uzaklaştıracaktır. Lav kayaları gibi başka bir materyal de kullanabilirsiniz.

Adım 6- Hidroponik Gübreyi Suya Ekleme

Bardağı kovanın kapağına yerleştirin ve hidroponik gübre besin solüsyonunuzu talimatlara uygun olarak kova içerisinde su ile karıştırın. Kovayı, bardağınızın sadece yarısı suya batacak şekilde doldurmalısınız. Eğer su seviyesi çok yüksek olursa, kökleriniz havayı alamaz.
İpucu: Varsa yağmur suyu kullanın. Bitkiler, klor veya musluk suyunu sevmez.

Adım 7- Gerektiği Kadar Dolum Yapın

Bitki büyüdükçe kökler de artar. Su miktarı azaltmaya başladıktan sonra, gerektiğinde daha fazlasını ekleyebilirsiniz. 
Bu yöntem şimdiye kadar domates ve biber üretiminde test edildi. Sistem bazı bitkilerde sıkıntı çıkarabilir fakat bununda kova içerisinde bir hava taşı kullanarak kolayca çözülebileceğini düşünüyorum.
kaynak:tool-rankcom


Önceki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »