jklkjlkjkhjk

Perlit Nedir ve Bahçemizde Nasıl Kullanılır

Perlit Nedir ve Bahçemizde Nasıl Kullanılır

Hepimiz az ya da çok bahçe ile uğraşırız. Bir bahçeye sahip olmasak bile en azından saksılarımızda bir şeyler yetiştirmiş ve toprakla uğraşmışızdır. Hazır olarak aldığımız çiçek topraklarından,torfların içerisinden neden orada oldukları sormadan çıkan beyaz parçaları görmeyi beklemişizdir.



İşte bu küçük beyaz parçaların adı Perlit. Peki Perlit nedir? Perlit neden oluşur? Perlit ne işe yarar? Perlit toprakta ne işe yarar? Toprak için daha fazla kullanmaya gerek var mı? Hangi oranlarda perlit kullanmak gereklidir? İşte bu soruların cevaplarını sizler için derledik. 

Bu yazıda bahçe bitkilerinde perlit dünyasına bir giriş yapıp,  sizler için perlit kullanımının en iyi yollarından bahsedeceğiz.

Perlit Nedir?

Perlit, volkanik camın bir türü olmasına rağmen, genellikle amatör olarak bu işlerle uğraşanlar tarafından strafor ile karıştırılmaktadır. Perlite bazen pirit denir ve volkanik patlamış mısır şeklinde takma bir ada sahiptir. Bahçelerde kullanılan perlite mikroskop altında baktığımızda ise , son derece gözenekli bir yapıda olduğunu göreceksiniz. Perlitteki boşluklar, bitkinin ihtiyaç duyduğu besin maddelerini ve nemi depolamaya yardımcı olurken dreneja da yardımcı olarak fzla suyun uzaklaştırılmasını sağlar. Böylece temiz, hastalıksız bitki kökleri oluşturur.


Perlit çoğu zaman endüstriyel alanlarda ve bahçelerde kullanılır. Genellikle hafif plasterler, tavan plakaları veya stabilite için ya da yalıtkan olarak duvar gibi ürünler içine karıştırılır. Ayrıca, biyokimyasal endüstride filtrelemek için sıklıkla kullanılan bir filitrasyon ajanı olarak popülerdir. Birçok başka kullanım alanı perlit bahçıvanlar için bahçelerinde kullandıkları önemli bir bileşendir.

Perlit Nasıl Üretilir?

Bu volkanik cam türü, diğer volkanik çeşitlerden daha yüksek oranda H2O içeriğine sahiptir. Volkanik kökenli diğer materyallerin çoğunda olduğu gibi, bazı renk varyasyonlarına sahip olup, gri ila siyah renk aralığında, çok yoğun ve ağırdır. Peki, bahçecilikte kullandığımız bu parçacıklar neden beyaz ve hafif gibi görünüyor? 

Genişletilmiş perlit normal pirit ısıtıldığında oluşur. Perliti, 1,560-1,650 ° F (850-900 ° C) aralığında ısıtmak mineralin yumuşamasına neden olur ve volkanik camda sıkışan su buharlaşır yapı içerisinden kaçmaya çalışır. Bu, camın orijinal hacminin 7 ila 16 katı kadar genişlemesine neden olur ve hava içerisinde sıkışarak perlit adını verdiğimiz gözenekli yapıyı oluşturur.

Yeni oluşmuş bu malzeme, önceki formundan daha hafiftir ve çok sayıda yarık ve boşluklara sahiptir. Kolayca orta basınçla ezilebilir, ancak diğer topraklar tarafından uygulanan hafif basınç altında parçalanmaz ve bünyesinde çürüme ya da daralma olmaz. Temiz ve sterildir. 

Perlitin tipik kimyasal bileşiminde optimal olan perlit tipik olarak% 70-75 silisyum dioksitten oluşur ve bünyesinde bulundurduğu diğer kimyasallar ise şunlardır. 

- alüminyum oksit (% 12-15) 
- sodyum oksit (% 3-4) 
- potasyum oksit (% 3-5) 
- demir oksit (% 0.5-2) 
- magnezyum oksit (% 0.2-0.7) 
- ve kalsiyum oksit (% 0.5-1.5) 

Bunların hepsi doğal minerallerdir ve genellikle diğer toprak karışımlarının bir parçasıdır. Ayrıca perlit 6.6 ila 7.5 arasında bir pH değerine sahiptir.

Perlitin Bahçemizde Kullanımı

Daha önce de belirtildiği gibi, perlit kullanımı bahçenize çok büyük oranda avantaj sağlar. Sulu tarımda da kullanılan harika bir yapıdır.



Bunların Başında En Önemlisi Tabiki Drenaj; Perlit doğal bir filtreleme sistemidir, fazla suyun kolayca atılmasını sağlarken bitkiler için gerekli olan nemi tutar ve bitkilerin büyümesi gereken besin maddelerini alır. 



Perlit ile oluşturulmuş bir toprak yatağında toprağın hava akışı büyük ölçüde gelişir ve bu hem bitkinin köklerinin nefes alması için, hem de solucanlara, faydalı nematodlara ve diğer iyi doğal bahçe sakinleri açısından olumsu sonuçlar doğurur. Perlit mineral bir camdır ve etrafındaki toprağa göre daha serttir, aynı zamanda sıkışmayı yavaşlatmaya yardımcı olur ve toprağı kabarık ve hafif tutar.

Hangi Perlit Tipini Kullanmalısınız ?

İnsanlar genelde orta veya ince boyutlu perlit yerine kaba perlit kullanıp kullanmamaya karar verirler.

Kaba perlit en yüksek hava gözenekliliğine sahiptir, bu nedenle en fazla drenaj kabiliyeti sunar ve bitkilerinizin köklerinin iyi nefes almasını sağlar. Orkide ve sulu meyve yetiştiren insanlar arasında ve büyük oranda saksı bahçeciliği yapan insanlar arasında popülerdir, çünkü mükemmel drenaj sağlar, ancak kaba perlit ince perlit kadar homojen bir toprak karışımı sağlamazlar. 


İnce perlit daha narin sistemler için kullanışlıdır, böylece sağlanan drenaj hızlı kök üretimini teşvik ettiği için tohumların çimlenmesini veya çeliklerin kök salması için kullanılır. İnce perlit, toprak yüzeyine serpip kullanabilirsiniz. Yapısı gereği zamanla toprağın içerisine karışacak ve drenajı artıracaktır.

Orta perlit ise kaba ve ince arasında yer alan genel kulanım alanı olan ve özellikle başlangıç aşamasındaki amatör bahçeciler için önerilen bir çeşittir.

Perlit, bitkileriniz için gerçekten çok amaçlı katkılar sağlayacaktır. İster bahçenizde saksılar içerisinde yetiştirme yapıyor olun veya büyütme ortamında ışıklar altında üretim yapıyor olun düşük fiyatlara üstün drenaj sunar ve bozulmaz. Bu volkanik patlamış mısır gerçekten de inanılmaz işlere yarıyor!
resimkaynak:epicgardeningcom ve iytimgcom
Önceki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »