Saksıda Limon Ağacı Nasıl Yetiştirilir
Narenciye yetişen sıcak iklime sahip bir yerde yaşıyorsanız çevrenizde limon ağaçlarını örüyorsunuz demektir. Belki etrafınızda oldukça fazla sayıda ağaç bulunması limon ağaçlarına karşı ilgisiz kalmanıza sebep oluyordur fakat bu ağaçların dışarıda doğal olarak yetiştirilmesinin mümkün olmadığı bölgelerde yaşayan kişilerdenseniz limon ağaçlarını çevrenizde görmek oldukça hoşunuza gidecektir.
Günümüzde tarımsal üretim alanında yeni teknolojilerin kullanılması yeni tür ve çeşitlerin geliştirilmesiyle birçok bitki farklı bölgelerde yetiştirilmeye başladı hatta yapay olarak iklimi ayarlanan ortamlarla her yerde artık her bitkiyi görmek mümkün.
Bu yazımızda sizlere limon ağaçlarını ev ortamında, saksılarda yetiştirmenin, evimiz içerisinde limon çiçeklerini görmenin ve yetenekli isek belki de küçük limonları tatmanın yollarından bahsedeceğiz.
Saksılarda Büyütülen Limon Ağaçları
Limon ağaçları diğer narenciyelere göre soğuğa daha dayanıklı iken ev ortamında saksılarda yetiştirdiğimiz limon ağaçları ise biraz daha farklı. Bulundukları saksının hacmiyle orantılı olarak büyüyüp gelişebiliyorlar ve soğuk ve kurağa karşı daha hassas oluyorlar.
Saksılar ve İç Mekanlarda Yetiştirilen Limon Çeşitleri
Özellikle saksılarda ve iç mekanlarda yetiştirilmesi konusunda aşağıda yer alan çeşitlerin ev ortamında ve kapalı mekanlarda yetiştirilmesi daha uygundur.
Bu çeşitler;
· Meyer Improved dwarf
· Lisbon
· Ponderosa dwarf
Saksılarda Yetiştirilen Limon Ağaçlarının Bakımı
-Güneş
Limon ağaçları Dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştiğinden güneşi, sıcaklığı ve nemi severler. Bu sebeple yetiştirdiğiniz ağaçları güneş alan yerlerde bulundurmalısınız ancak rüzgar alan yerlerden korumanızda gerekmektedir.
Limon ağaçlarının tohumdan çimlendirilmesi evresinde bol mktarda ışığa ihtiyaç duyarlar. Eyer sürekli ışık alan bir pencereniz yoksa bu aşamada filizlerin daha da güçlenmesi için yapay ışık ta kullanmanız gerekebilir.
-Toprak
Büyüyen limon ağacı, organik maddeler ve kompost açısından zengin, iyi drene edilmiş PH 5.7 ile 6.5 arasında hafif asitli toprakları severler. Topraklar iyi drene edilmeli, hafif kumlu olmalı ve sıkıştırılmamalıdır. Bu sebeple limon ağacınız için kaliteli bir hazır torf ya da toprağı kendiniz yapıyorsanız kum, perlit ve kompost karışımınızı iyi hazırlamaya özen gösterin. Eğer toprağınız alkali ise PH düşürmek için kükürt kullanabilirsiniz.
Bu toprak karışımını hem tohumların çimlendirilme aşamasında hem de limon fidanlarımızın büyümesi aşamasında güvenle kullanabiliriz.
-Sulama
Nemi seven bu bitki düzenli verilen suya ihtiyaç duyar. Bu nedenle özellikle saksıda yetiştirilen limon ağaçlarının akşam saatlerinde sulanması ve toprağın sürekli nemli kalması sağlanmalıdır. Bulunduğu ortamda yaşanacak ani değişimler yaprak dökmeyen limon ağaçlarının yaprak dökmesine sebep olacaktır. Çok sıcak havalarda günde iki kere bile sulama gerekebilir. Kış aylarında ise sulamanın oldukça azaltılması gerekir.
-Gübre
Limon hızlı büyüyen bir bitkidir ve bu sebeple genç bitkinin hızlı büyümesine yardımcı olmak için azotca zengin gübreler kullanılmalıdır ancak gübreleme toprak kuruduğunda yapılmalı ve su verilmelidir. Saksılardaki limon ağacınızdan meyve üretmek için yeterince olgun hale geldiğinde düzenli olarak 15: 5: 30 gübre uygulayabilirsiniz.
-Zararlılar ve hastalıklar
Limonlar, hastalıklara karşı oldukça dirençlidir ancak besin elementi eksikliklerinde yaprakları kahverengiye dönmesi, yaprak kenarlarında kuruma gibi belirtiler görünmektedir.
Limon ağacına zarar verebilecek bazı zararlıların başında ise limon yaprak bitleri ve kırmızı örümcekler gelir. Bu zararlılar organik böcek ilacı kullanarak kolayca püskürtülebilir.
-Limon Ağacını Tohumdan büyümek
Artık limon ağaçlarımızı saksılarda büyütme aşamasına geçebiliriz. Dışarıdan hazır bir limon fidanı alıp evinizde uygun şartları sağlayarak yetiştirebileceğiniz gibi limon ağacınızı aldığınız limon içerisindeki çekirdekleri kullanarak kendinizde yetiştirebilirsiniz. Biz çekirdekten yetiştirme yöntemi üzerinde durmayı uygun bulduk ve sizlerle paylaşmak istedik.
İhtiyacınız olacak şeyler:
- Öncelikle tohumluk olarak kullanmak üzere uygun bir limon seçmeliyiz. Bu aşamada önemli olan seçeceğimiz limonun organik olmasıdır. Tohumluk seçiminde büyüklük önemlidir ve büyük limonlar seçilmelidir ancak tam olgunlaşmamış büyük bir limonu seçmek yerine olgunlaşmış küçük bir limon içerisindeki büyük limon çekirdeklerini kullanmak başarıya ulaşma şansınızı arttıracaktır.
Tohumluk limon seçiminde eğer bulabiliyorsanız Meyer çeşitli limonu aramanız ev ortamında yetiştiriciliği için daha uygundur.
- Tohumlarımızı seçtikten sonra onları yıkayıp bir kağıt havlu yardımıyla kurulayın. Keskin bir bıçak yardımıyla limon tohumlarımıza kabuk çatlatma işlemi uygulamamız gerekiyor. Kabuk çatlatma işlemi tohumların daha çabuk çimlenmesi için gerekli bir uygulamadır. Kabukların üst kısmındaki katmanı keskin bıçak yardımıyla boydan boya çiziyoruz ve ilk kat kabuğunu resimlerdeki gibi soyuyoruz işlem bu kadar.
Daha sonra kabukları alınmış tohumlarımızı kağıt havlu üzerine koyup ıslatıyoruz ve çimlenme aşamasına alıyoruz. Çimlenme başladıktan sonra artık toprağa dikim yapabiliriz.
- Limon tohumlarını çimlendirirken, ortam sıcaklığınız en az 15 ° C 'de olmasına özen gösterin. Limon tohumlarının çimlenme süreleri çeşitlere bağlı olarak değişmekle beraber bazıları 2-3 hafta içinde çimlenirken bazıları iki veya daha fazla ay sürebilir, bu nedenle limon bitkilerini tohum yoluyla çoğalttığınızda sabırlı olun.
- Her şey yolunda giderse çimlenmiş küçük limon ağaçlarımızı yaklaşık 10cm derinlik ve 10cm çağında küçük saksılara dikebiliriz. Limon ağaçları büyüdükçe daha derin bir saksı yerine daha geniş saksılarda daha güzel yetişecektir. Küçük filizleri çok derine dikmemelisiniz toprağın 1cm altında kalması yeterli çünkü bir an önce topraktan çıkıp ışığa ulaşması gerekmekte. Yaklaşık iki hafta içinde, topraktan çıkan bir filiz görebilirsiniz.
-Yeni bebeğinize özen gösterin ve büyümesini izlerken ona aşağıdakileri sağlayın:
§ Saksınızın nemli kalmasını sağlayın ve kurumasına izin vermeyin.
§ Her gün sekiz saat doğrudan güneş ışığı alacak olan güneşli bir pencere önüne koyun.
§ Limon ağacınızı sağlıklı tutmak için toprağın besin maddeleri ile doldurulması gerekecektir. Kompost veya vermikompost gibi organik bir gübrelemeyi öneririm.
§ Yeni narenciye arkadaşınıza bakmak için biraz zaman ayırın. Büyümesine dikkat edin.
§ Özellikle yaprak bitleri ve kırmızı örümceklere karşı dikkatli olun ve düzenli mücadelenizi yapın.
ResimKaynak:homesteadchroniclescom/jamiebutlercom/joybileefarmcom/ growingwildceedswordpresscom
1 yorum :
Click here for yorumDeneme Yorumudur
Conversion Conversion İfade Ekle İfade Ekle