Bahçede Sarımsak Yetiştirme Tekniği
Sarımsak büyümek inanılmaz derecede kolaydır ve sarımsak yetiştirirken başarısız olma şansınız neredeyse yoktur diyebiliriz. Hatta sarımsağa ayıracağınız ufacık bir alan ile yıllık sarımsak ihtiyacınızı kolayca sağlayabilirsiniz.
Sarımsak yetiştirirken ihtiyacınız olanlar; bol güneşli bir bahçe, Bölgeniz için uygun sarımsak çeşidi, su ve sabır. Bunları sağladıysanız artık sarımsaklarınızı yetiştirmeye başlayabilirsiniz.
Bölgeniz için doğru sarımsak çeşidini seçin ve toprağını hazırlayın. Saksılarda, bahçe kutuları ve doğrudan toprakta sarımsak yetiştirebilirsiniz. En iyi sonuçlar toprakta dikimden gelir sebebi ise aşırı sıcaklarda saksıların ve bahçe kutularının aşırı ısınması ve yeterince suyu tutamaması doğrudan bahçeye ekime göre verim düşüklüğüne neden olabiliyor.
Tıpkı sebzeler gibi, sarımsağın düzgün bir şekilde aralıklarla yerleştirilmesi gerekiyor, böylelikle düzenli bir alanda sarımsak büyütmek için yeterince yer sağlanıyor. Sarımsak soğanlarını toprağa düzgün aralıklarla yerleştirmek için resimdeki gibi basit bir alet tasarlayabilirsiniz.
Ekim sırasında dikkat etmeniz gereken husus ise deliklerin derinliklerinin ve delik uzaklıklarının 5 cm civarında olması gerektiğidir. Eğer böyle bir alete sahip değilseniz bu delikleri cetvel kullanarak ölçüm kalem ile açabilirsiniz.
Şimdi kullanacağımız sarımsağın tohumunu hazırlama aşamasına geçebiliriz. Bölgenizde yetişen çeşidi bulamıyorsanız. Evinizde çimlenen sarımsakları kullanabilirsiniz ( yani biraz şans meselesi oluyor artık).
Mümkün olduğunca organik sarımsakları tohumluk olarak kullanın çünkü marketlerden aldığınz sarımsaklarda çimlenmeyi önleyici kimyasallar kullanılıyor olabilir.
Sarımsağın dışındaki kabuğu çıkarın ve sarımsak soğanlarını resimdeki gibi görebilirsiniz.Mümkün olduğunca organik sarımsakları tohumluk olarak kullanın çünkü marketlerden aldığınz sarımsaklarda çimlenmeyi önleyici kimyasallar kullanılıyor olabilir.
Daha sonra bu sarımsak soğancıklarını resimdeki gibi ayırın ve sivri kısımları yukarı bakacak şekilde açtığınız çukurlara gömebilirsiniz. Not: sol alt köşedeki gibi en küçük soğanları ekmeyin. Küçük soğanlar küçük bitkiler üretir.
Görüldüğü gibi sarımsakların hepsi dizilmiş ve büyümeye hazır vaziyette. Daha sonra üzerlerini toprak ile örtün ve sulayın. Bu aşmada dikkat etmeniz gereken toprağın sürekli nemli kalması ve çimlenme aşamasında güçlü bitkiler elde etmek için de sıvı gübre kullanabilirsiniz.
Bir hafta kadar sonra sarımsaklarınızın filizlendiğini göreceksiniz.
Aşırı sıcaklar bastırdığında su kaybı da fazla olacak bu nedenle toprak üzerini saman parçalarıyla örterek malçlama yapıp su kaybını ve yabancı ot miktarını en aza indirebilirsiniz.
Malçlama zemini izole eder, toprağı nemli tutar ve yabani otların büyümesini engeller.
Artık hasadınızı yapabilirsiniz bol şanslar.
resimkaynak:brownthumbmamacom
Conversion Conversion İfade Ekle İfade Ekle