jklkjlkjkhjk

Marketten Aldığınız Ananası 4 Adımda Evinizde Saksıda Büyütün


Marketten Aldığınız Anası Evinizde Saksıda Büyütün



4 adımda mağazada alınan bir meyveden ananas nasıl büyür! 

Evde ananas büyütmek, uzun zamandır devam eden bir hayali gibi geliyor insana. Hemde marketten aldığınız bir ananas meyvesiyle mümkün olacak. Bu yazımızda marketten aldığınız bu meyvenin yaprak kısmını kullanarak yeniden nasıl ananas bitkisini yetiştirebileceğinizden bahsetmek istedik. 

Ananas büyütmek şaşırtıcı derecede basittir. Havalar sıcakken bu işe girişmek daha kolay olsada kışın bile eviniz içerisinde ananas yetiştirebilirsiniz.


Haydi ananas yetiştirmeye başlayalım 


Adım 1- Uygun Ananas Seçimi


Herhangi bir marketten ananas alırken mümkün oldukça olgunlaşmışlarını ve yaprakları sağlam, yeşil ve sağlıklı olanlarından seçmelisiniz. Ayrıca meyve kısmı kabuğunun da oldukça altın renginde olmasına özen gösterin. Ekmek için 2 ananas almanızı öneririm böylece şansınızı ikiye katlamış olacaksınız. 

Ayrıca yaprakların tabanında böcek hasarı olduğunu gösteren gri lekeler var mı diye dikkatlice kontrol edin. Böyle bir bitki satın almaya değmez.  Tabi ki olgunlaşmış meyve alın derken çokta olgunlaşmış olmasın test etmek için yapraklarını çekin eğer kopuyorsa bu meyve işinize yaramaz.


2. Adım - Dikilecek Kısmın Hazırlanması


Aldığınız anasın yaprak kısmını avucunuzun içine alın ve çevirerek meyveden bir bütün halinde ayırın. Bu aşamada bıçak ya da kesici alet kullanmayın ve bunu elinizle yapın. 

Dikimden sonra bozulmayı önlemek için gövdeye yapışan meyve kalıntılarının tüm parçaları temizlenmelidir.

Düzeltme, temizleme işleminden sonra, bir sonraki adıma kadar kuruması için üst kısmı birkaç gün bırakın. Bu, kök ve yaprak uçlarındaki yaraları iyileştirmenize ve çürümeyi önlemenize olanak tanıyacaktır. 

Adım 3 - Ananas Köklendirme


Gövdeden ayırdığınız ananası bardağın içindeki suyun 3-4 cm içerisine daldırmanız gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken bardağınızı aşırı sıcaklık farkı olan yerlerden uzağa yerleştirmeniz.



Su 2-3 günde bir değiştirilmelidir. Kullandığınız bardak veya kabı koyu renkler seçerseniz yada koyu bir malzeme ile kaplarsanız daha çabuk köklenecektir.


Adım 4 - Köklenen Ananası Saksıya Dikme


Kökler ortaya çıktıktan sonra, bitkinizi toprağa dikebilirsiniz. Kaktüsler için hazırlanan topraklar veya iyi drenaja sahip kumlu topraklar kullanmanız ananasınız için oldukça iyi olacaktır. Kullanacağınız saksının tepe çapı yaklaşık 10-15 cm olmalıdır. Saksının bir drenaj deliği olması gereklidir.


Dikim işleminden sonra düzenli ılık su ile sulama yapılmalı ve toprağın sürekli nemli kalması sağlanmalıdır. Ananasın tam olarak kök salması 6 ila 8 hafta alır. Bu süreçte herhangi bir gübre ugulaması zamanı kısaltmayacaktır bu nedenle kullanmayınız.

Yaklaşık 2 ay sonra, ananas kök gelişimini tamamlayıp büyüme aşamasına geçecektir. Bu aşamada, eski yapraklar kurur ve ölür ve yenileri çıkmaya başlar.



3-4 yıllık ananas çiçekleri yaprakların uzunluğu yaklaşık 60 cm'ye ve tabanın çapı  yaklaşık 10 cm'ye ulaştığında ilk çiçeğini açacaktır. Bazen çok daha sonra ve bazen hiç çiçek açmaya da bilir.. 

Ananasın çiçekleri, birbirlerine sıkıca yapışan 100'den fazla çiçekcikten oluşur. Ananas çiçekleri boru şeklindedir, yumuşaktır, aydınlatmaya bağlı olarak rengi değişir: soluk maviden koyu kırmızıya dönebilir. Çiçeklenme, çeşitliliğe ve büyüme koşullarına bağlı olarak 7-8 ila 10-15 gün arasında sürer. Çiçeklerin kokusu tipik bir ananas tadına benzer.




Çiçeklenme bittikten sonra, bir dizi altıgen setten toplanan karmaşık bir meyve oluşur. Döllenme  sonucu meyve büyümeye başlar başlamaz, gübrelemeye yeniden başlanır. Bir süre sonra meyve ananas aroma ve tonlarına sahip amber-sarı bir renk kazanıyor. Çiçek açma aşamasından tam olgunlaşma dönemi  4-7 ay arasında değişir.

Saksı Değişimi

Bitki için toprak karışımı çim, yaprak, humus, kum ve turba ile hazırlanır. ananas olgunluğa ulaşmadan önce, iki kez saksısı değiştirilmelidir: Bitki için yeni bir kap hazırlarken iyi bir drenaj sağlamaya dikkat edin.

Ananas Zararlıları ve Hastalıkları 

Yaprak biti, Phylloxera, örümcek (kuru havada) akarları, un böceği, pul böcekleri etkiler 

- Ananasın Yapraklarının Kuruması

Sebep: oda çok sıcaktır ve nem çok azdır. Düzenli olarak su püskürtün. Saksıyı daha serin bir yere aktarın. 


- Ananas Yapraklarının Soluklaşması

Neden: ışık eksikliği belirtisi. Saksıyı pencereye yaklaştırın. 


- Ananas Yaprak Üstlerinde Kahverengi Lekeler

Sebep: büyük ihtimalle su eksikliği. Bitkiye su püskürtün ve odada nem oranını arttırın. 

- Ananasta Geç Büyüme ve ya Çimlenmeme Sorunu

Nedeni: Yiyecek eksikliğinin muhtemel nedeni mutlaka bitkiyi beslemektir. 

- Ananas Alt Yapraklarda Kuruma ve Kıvrılma

Nedeni: Bu, tehlikeli taslaklara işaret eder. Saksıyı nemli ve sıcak bir yere koyun. 

- Ananas Üst Kısımda Çürüme

Nedeni: Olası nedeni odanın çok soğuk olması. Ananası daha sıcak ve daha iyi havalandırılan bir odaya çekin, zemini biraz kurutun. Çürük yayılırsa, bitki ölecektir. 


-Ananas Yaprakları Dökülüyor

Sebep aydınlanma eksikliği de olabilir.



resimkaynak:vkcom
Önceki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »