jklkjlkjkhjk

Saksıda Elma Ağacı Nasıl Yetiştirilir

Saksıda Elma Ağacı Nasıl Yetiştirilir ?


Bu makalemizde saksıda elma ağacının büyümesinden bahsetmek istedik. Saksılarda büyüyen elma ağaçlarını aşağıda bahsettiğimiz yetiştirme ve bakım teknikleri kullanarak sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirsiniz.


Doğru Elma Ağacı Nasıl Seçilir?

Elma ağacını tohumlardan yetiştirmek aslında kötü bir fikirdir. Bunun yerine eğer bulabilirseniz bir satıcıdan cüce veya yarı cüce aşılanmış ağaç satın almak aslında daha verimli sonuçlar elde etmeniz için daha faydalı olacaktır. Evinizde yetiştireceğiniz doğru elma ağacını seçmek için birkaç şey bilmeniz gerekir. Elma ağaçları  daha çok bir anaç üzerine aşılanarak yetiştirilirler böylece hem hastalık ve zararlılara karşı dirençli, hem de daha verimli ağaçlara ancak bu yolla sahip olabilirsiniz.


Elma ağaçları genelde çapraz tozlaşma yöntemi ile ürerler  bu nedenle tozlaşma için iki elma ağacı satın almanız gerekir. Sadece bir bitki yetiştirmeyi düşünüyorsanız, kendi kendine tozlanan çeşiti satın almalısınız.

Soğuklanma Süresini de Ayarlamalısınız !

Eğer çiçekler açan bir ağaca sahip olma planınız varsa elma ağaçlarının soğuklanma ihtiyacınıda karşılamalısınız. Bir elma ağacının soğuklanma süresi yaklaşık  7 C'de ortalama olarak 800-1000 saattir.

Elma Ağacını İçin Ne Tür Bir Saksı Kullanmalısınız ?

Başlangıçta çok büyük bir saksıda elma ağacının yetiştirilmesine başlamayın. 20-25 cm derin ve geniş olan standart boyutlu bir saksıyla başlamak gayet yerinde bir seçim olacaktır. Her yıl saksının boyutunu yavaş yavaş değiştirin ve büyütün. Böylece bitkinin köklü olup olmadığını veya dikey kök büyümesini ne zaman durduracağını görüp bitkiniz hakkında detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.

Kullandığınız çeşite göre saksı genişliğiniz 40-50 cm arasında olduğunda artık saksı değiştirme işlemini bırakabilirsiniz. Bundan sonra, onu düzenli hale getirmek için zamanla budamak ve kökünü kırpmak zorunda kalacaksınız.

Saksıda Büyüyen Elma Ağaçlarında Gereksinimleri


Işık

Diğer meyve ağaçları gibi, elma ağacı da güneşte büyümeyi sever. Saksınız için güneşli bir yer seçin, ancak rüzgar almayan bir yere de koymanız oldukça iyi olacaktır. Sıcak yaz günlerinde saksıyı öğleden sonra güneşten gölgelendirilen bir yere taşıyın. Ayrıca, elma ağacınızın etrafında iyi hava dolaşımı bulunması gerekliliğini de unutmayın. Balkonunuzda veya eviniz içerisinde büyütüyorsanız, duvarların yakınına koymayın.

Sıcaklık

Büyüyen elma ağacı serin kış ve  yaz iklimlerinin tümünü ister. Sıcaklığın aynı kaldığı veya çok sıcak olduğu yerde elma ağaçları yetiştiremezsiniz.

Sulama

Saksılarda büyüyen elma ağaçları düzenli sulama ister. Genellikle, çiçek tomurcuklarının oluşması sırasında daha bol su vermelisiniz ve kışın sulamayı azaltmalısınız.


Sağlıklı köklerin gelişimini arttırmak için fazla sulamadan kaçınmalısınız ve saksı içindeki su birikimini önlemelisiniz bu sebeple saksılarınızda fazla suyu atacak delikler bulunmalıdır.  Böylece aşırı sulamada ortaya çıkan kök çürüğü hastalığınında önüne geçebilirsiniz. Ayrıca, yaprakları ıslatmak tozlu küf oluşumunu desteklediğinden üstten su vermemeniz gerekmektedir.


Toprak

Elmalar, derin, verimli ve iyi drene edilen toprağı tercih eder. Toprağın su altında kalmasını önlemelisiniz. Saksılarınızda elma için, kumlu killi toprakları tercih edin. Ayrıca elma ağacının yetiştirilmesi için hafif asidik ila nötr pH (6-6.8) arasındaki organik maddeden zengin bir toprak karışımını kullanın.

Elma Ağacı Bakımı


Elma Ağacı Gübreleme

Ağacın büyüme sezonu boyunca her 2 haftada bir dengeli sıvı gübresiyle gübreleyin. Ağaç büyüdükten sonra herhangi bir meyve gübresi uygulayın. Sonbahardan itibaren gübrelemeyi azaltmaya başlayın ve kışın gübrelemeyi bırakın.


Elma Ağacı Saksısı

Genç elma ağacını yanlardan ve alttan kökler yayıldıktan sonra daha büyük saksıya yerleştirin.


Elma Ağaçlarında Kışlama

Saksıda elma ağaçları yetiştirirken, sert donlarda ve aşırı sıcaklıklarda bitkinin köklerini korumanız gerektiğini bilmelisiniz. Bunun için saksıyı yalıtım malzemesi ile sararbilirsiniz.


Cüce Elma Ağacı Budaması

Budama elma ağacının bakımının vazgeçilmez bir parçasıdır. Ancak cüce bir elma ağacı, yarı cüce veya standart boyutlu ağacından daha az budama gerektirir. Budama, bitkinizin şeklini ve boyutunu kontrol etmek için yapılmalıdır. Ölü, hasarlı veya hastalıklı dallara zaman zaman budama yapılmalıdır. Ayrıca, birbirini kesen veya ana gövdeye doğru büyüyen dalları budamak gerekir. Budama için en iyi zaman geç kış ve yaz aylarıdır.


Elma Ağacında Tozlaşma

Elma ağacı çeşitlerinin çoğunda meyve vermek için çapraz tozlaşma gerekir, bu da en azından iki elma ağacı satın almanız gerektiği anlamına gelir. Ancak bunu önlemenin en iyi yolu kendi kendine yeten bir çeşit elde etmektir.



resimkaynak:balconygardenwebcom
Önceki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »