Saksılarda Karpuz Yetiştirmenin Püf Noktaları
Saksı içerisinde karpuz yetiştirmeyi kesinlikle denemelisiniz. Saksılarda büyüteceğiniz karpuzlarla büyük, tatlı ve sulu meyvelerinin en ufak alanlarda bile nasıl yetiştirildiğini deneyimleyebilirsiniz.
Tatlı ve sulu karpuzlar, şüphesiz, yüksek su içeriği ve yumuşak kırmızı eti nedeniyle simgesel bir yaz meyvesi. Marketlerden aldığınız karpuzlar şüphesiz eviniz ya da bahçenizde kendinizin yetiştirdiği gibi taze ve organik karpuzlardan olmayacaktır. Karpuz ekili saksılarınızı balkon gibi küçük bir yere koyabilirsiniz. Ayrıca karpuzu bir saksıda dikey olarak büyütmek de mümkündür .
Saksı Üzerinde Yayılma ve Karpuz Ekimi
Karpuzun oldukça uzun yeşil aksama sahip bir bitkidir ve gözdesinin çimlenme aşamasında çok narin olmasından da başka yerlere nakli iyi değildir, bu nedenle tohumları doğrudan ekmek daha iyidir. Sıcaklıkların ilkbaharda 65 F (19 C) ve üzeri derecelere gelmesiyle 3-4 tohum doğrudan bir saksıya ekin ve sulayın. Tropik bölgelerde (USDA Bölgesi 10-11) tohum ekmenin en iyi vakti kış ve erken ilkbahardır. Çimlenme 6-10 gün içinde gerçekleşir. İnce çıkan gövdeli fidanları ayırın ve saksınızda en güçlü fidelerden yalnızca bir tanesini bırakın.
Karpuz İçin Saksı Seçimi Nasıl Olmalı ?
Küçük alanlarda karpuz yetiştirmek zor da değil. Temelleri anlamanız yeterli. Karpuzun derin toprakları istemesi nedeniyle derin bir kap seçmelisiniz. Saksınız en az 30 cm derinliğinde ve 15 cm genişliğinde olmalıdır.
Saksılarda Büyüyen Karpuz için Gerekli Koşullar
Karpuzlar güneşli bir yerde yetiştirilmelidir. Bir balkonda veya alanın sıkışık olduğu bir bahçede büyütüyorsanız, sizin için en ideal yöntem karpuzlarınızı bir kafes yardımıyla dikine yetiştirmektir.. Kullanacağınızı kafes en az 50 cm uzunluğunda ve oldukça sağlam olmalıdır.
Sıcaklık İsteği
Karpuz sıcak havayı oldukça sever ve hem tropik hem de ılımlı bölgelerde kolayca yetiştirilebilir. Yaklaşık 50-95 F (10-35 C) de karpuz yetiştirmek mümkündür. Optimum büyüme sıcaklığı 65-85 ° F (18-30 ° C) civarındadır.
Toprak İsteği
Kumlu ve tınlı toprak karpuz yetiştiriciliği için uygundur. İdeal toprak pH'sı 6 - 6.8 civarında olup aşırı killi topraklardan kaçının. Havadar ve iyi drene edilmiş alt tabaka bitkinin büyümesini teşvik eder. Ayrıca, iyi çürümüş at, tavşan veya inek gübresinin uygulanması, toprağın dokusunu iyileştirir ve sürekli olarak karpuzunuza besin maddeleri sağlar.
Su İsteği
Karpuz yetiştiriciliğinde çok miktarda su gereklidir. Toprağı eşit derecede nemli tutun ancak aşırı sulamadan kaçının. Saksılarda karpuz yetiştirirken, bitkinin her gün suya, bazen de sıcak bir günde iki defa suya ihtiyacı olacaktır. Meyveler şiştiğinde ve olgunlaşmaya başlayınca, sulamayı düşürün. O dönemde dikkatle ve orta derecede su vermelisiniz. Suyun doğru oranda verilmesi hem karpuzunuzu lezzetlendirecek hem de onu büyütecektir.
Karpuz Bakımı Nasıl Yapılır?
Karpuz Gübreleme
Karpuz yetiştiriciliğinin hemen hemen her evresinde gübreleme önemlidir. Sıvı gübre kullanabilir ayrıca hayvan gübresi de azot ihtiyacını fazlasıyla karşılayacaktır.
Karpuz Budama
Sağlıklı ve daha üretken bir bitki elde etmek için yalnızca ana asmanın büyümesine izin verin. Bitki gençken, daha fazla büyümeye başlamadan önce yan dalları çıkarın. Ayrıca hasar görmüş ve hastalanmış yaprak ve sap parçalarını da çıkarın.
Karpuzda Tozlaşma
Karpuz asması hem erkek hem de dişi çiçekler üretir. Bununla birlikte, tozlayıcılar (arılar ve kelebekler) onları tozlaştıracaklardır, ancak meyveleri aldığınızdan emin olmak için çiçekleri elle tozlamanız gerekir. İlk meyveler tozlaşma işlemi gerçekleştikten yaklaşık 40 gün sonra ortaya çıkacaktır.
Karpuzda Hastalıklar ve Zararlılar
Genellikle, saksılarda büyüyen karpuzları hastalık ve zararlılara karşı daha kolay korur ve erken teşhis koyabilirsiniz. Yine de, çok sıcak-nemli veya çok soğuk havaya maruz kaldıklarında Yaprak bitleri, hıyar böcekleri, yaygın bahçe zararlıları karpuzunuza bulaşabilir.
Hasat süresi iklim, mevsime ve çeşide bağlıdır. Genellikle tohum ekiminden 80-90 gün sonra ve çiçeklenme sonrası 30 ila 50 gün arasında başlar. Çiçeklenme ve meyve ayarı, hava iyi durumda kalana kadar birkaç hafta devam eder ve birkaç hasat elde edersiniz.
Meyvenin olgun olup olmadığını anlamak için karpuz yüzeyindeki parmaklarla vurmalısınız. İçi boş bir ses duyarsanız, bu meyvenin zaten olgun olduğu anlamına gelir. Başka bir yöntem ise karpuz dalının soluyor ve yarım ölü olup olmadığını öğrenmektir. Solgunlaşırsa, meyve olgunlaşmıştır.
Karpuz Yetiştiriciliğinde Yararlı İpuçları
- Kısa yaz iklimlerinin olduğu bir bölgede yaşıyorsanız tohumları iç mekanlarda veya bir sera içerisinde doğrudan bir kapta çimlendirin böylece zamandan tasarruf etmiş olacaksınız.
- Karpuzlar oldukça ağır olduklarından ve bünyeleri gübreye aşırı ihtiyaç duyduğundan saksılarınızda ki karpuzları büyütmek için çok fazla organik madde kullanın. Saksıdaki karpuzu her 3-4 haftada gübre veya kompostla takviye yapın.
- Meyvelerin olgunlaştığı zamandaki bitki üzerindeki stres (sıcaklık, zararlı veya hastalık değişimi, aşırı sulama veya su eksikliği), daha az aromalı ve tatlı meyvelere neden olur.
- Küçük bir alanda, kafes üzerinde dikey olarak karpuz büyütmek, yer kazanmak için mükemmel bir yoldur. Karpuzu büyürken desteklemek için meyve altında bir hamak oluşturmak için ağ, bir çanta veya gerilebilir bir bez kullanın.
- En iyi kalitede meyve elde etmenin püf noktası, bitkinin çok fazla meyve vermesine izin vermemektir.
resimkaynak:balconygardenwebcom
Conversion Conversion İfade Ekle İfade Ekle