Üzüm - Asma Saksıda Nasıl Yetiştirilir
Saksılarda asma yetiştirmek ve yetiştirdiğiniz asma ağaçlarından üzüm yemek istemez misiniz? Hem de üzümlerinizi az bir bakım ile üretebileceğinizi biliyor muydunuz? Bu soruların hepsinin cevabı evettir. Öyleyse hadi anlatmaya başlayalım.
Öncelikle asma yetiştiriciliği ile başlamak gerekirse Türkiye asma yetiştiriciliği bakımından oldukça uygun coğrafi koşullara sahip yapıda olup Türkiye'nin hemen her yerinde asma yetiştiriciliği yapmak mümkündür. Ayrıca bağlarda, bahçelerde yetiştiriciliği yapılan asmayı evlerinizde ve evlerinizin balkonlarında da yetiştirme imkanınız var.
Toprak seçiciliği çok olmayan ph olarak hafif asidik ve nötr toprakları terci eden, zorluk seviyesine göre orta derecede zorluğa sahip yetiştiriciliği olan bir bitkidir.
Asma - Üzüm Saksı Seçimi Nasıl Olmalı ?
Saksılarda üzüm yetiştiriciliği yapmak için, oldukça kuvvetli olan asmayı desteklemek gerekmektir. Bu sebeple asma yetiştirmek için kullanacağınız saksılarınızın geniş ve sağlam olması gerekmektedir. En az 35-45 cm derinliğinde, 50-60 cm genişliğinde olan bir saksıya ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Fakat başlangıç aşamasında daha küçük ölçekli saksılar kullanın ve asma bitkiniz gelişip büyüdükçe sizde kullandığınız saksıları genişletin.
Asma - Üzüm Çeşit Seçiminde Nelere Dikkat Edilmeli ?
Saksılarda yetiştireceğiniz üzümler için herhangi bir çeşit sınırlaması yoktur. Bu aşamada dikkat edeceğiniz tek şey yaşadığınız bölgede yetiştiğini bildiğiniz çeşitleri kullanmaktır. Eyer üzüm çeşitleriyle ilgili bilginiz yok ise asma fidanı satan yerlerle görüşüp hastalıklara dayanıklı ve bölgenizde iyi yetişen çeşitleri tercih edebilirsiniz.
Asma - Üzüm Ekimi Nasıl Yapılmalı ?
Üzüm ekimi için en uygun zaman bahar ya da yaz başıdır. Bu sayede özellikle dışarıda yetiştirmeyi düşünüyorsanız dona maruz kalmadan gelişip güçlenecek zamanı bulması açısından en uygun zamandır. Ancak yaşadığınız bölgede don endişesi yoksa en uygun zaman ekim ayı olacaktır.
Asma - Üzüm Işık İsteği Nasıldır ?
Asmalarınızın yer aldığı saksılarınızı güneşli, sıcak bir yere yerleştirmelisiniz. Unutmayın asmanın en az günde 6 saat güneş ışığına ihtiyacı vardır. Üzüm ağaçları mantari hastalıklara karşı oldukça hassas olduğu için saksılarınızın muhakkak hava sirkülasyonu olan ve kuru yerlerde olması gerekmektedir.
Asma - Üzüm Destek Çubukları
Sarmaşık yapılı olan asma ağaçlarının saksılarda yetiştirilmesi için özellikle destekleme ve budama çok önemlidir.
Geniş alanlarda üzüm yetiştiriciliği yapılırken asma dallarını yapacağınız tellere sararken saksılarda ise saksılarınız etrafını tel kafeslerle kapatarak ve onları yukarı yönlü büyüyecek şekilde budayarak destekleyebilirsiniz.
Asma - Üzüm Sulama Nasıl Olmalı ?
Asma toprağının nemli kalmasını sağlamanız yeterli aşırı sulamadan kaçının. Fazla sulama asmalarınızın mantari hastalıklar kapmasına neden olacaktır.
Asma - Üzüm Gübreleme İşlemi ?
Asma da meyve alabilmek için gübreleme neredeyse şarttır diyebiliriz. Özellikle çiçek tomurcukları ortaya çıktığı zamanlarda potasyum ve fosfor bakımından zengin gübreler kullanabilirsiniz.
Saksıda Üzüm Asması Bakımı
Aşağıda verilen ipuçlarını takip ederseniz saksıda asma bakımının aslında zor olmadığını göreceksiniz.
- Tozlaşma
Saksılarda üzüm yetiştirirken, çoğu üzüm çeşidinin kendi kendine verimli olduğunu ve kendi başına meyve ürettiğini bilmelisiniz. Bununla birlikte, çiçeklenme zamanında bitkiyi yavaşça sallayarak daha iyi verim elde edilir.
- Malçlanması
Toprakta aşırı derecede su buharlaşmasını önlemek ve kökleri sıcaklık dalgalanmalarına karşı korumak için saksıların üst kısımlarında çam kabuğu, kompost veya çakıl taşı kullanmalısınız.(bu şekilde harika görünecektir).
- Kışlatma
Sert kışları olan iklimlerde, bitkiyi korumak zorundasınız. Bunun için bitkiyi sıcak mekanda tutmaya çalışın. Ayrıca, sulama işlemini azaltın ve bu süre zarfında herhangi bir gübre kullanmayın.
- Budama
Saksıların yapısına göre ve göz zevkinize göre üzümlerinizi budayabilirsiniz. Sonuçta profesyonel bir üzüm yetiştiriciliği yapmıyorsunuz. Bu kısımda size vereceğimiz ipucu ise iki yıldan eski asma dalları üzüm vermez bu durumu göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca saksınız küçük olduğu için üzüm taslaklarından asma ağaçlarındaiki ya da üç adet bırakmaya çalışın çünkü aacınız saksıda olduğı için daha fazlasını yetiştiremeyecek ve üzümlerinizi kalitesi düşecektir.
- Hastalıklar ve Zararlılar
Hastalıklarda, özellikle kuru ve sıcak havalarda siyah nokta ve toz küfü gibi mantar hastalıkları mümkündür. Zararlılarda, yaprak bitleri gibi ortak bahçe böceklerine göz kulak olun. Japon böcekleri, güveler, tırtıllar da bir sorun olabilir.
- Hasat
Hasat, üzüm bitkisi en az 2-3 yaşındayken meyve vermeye başlayacaktır. Genel olarak, üzüm, geç Ağustos ayından geç Ekim ayına kadar her zaman olgunlaşır. Tam olarak ne zaman meyve vereceği iklimin çeşitliliğine ve üzüm türüne bağlıdır.
Üzümlerin hasat için hazır olup olmadığını öğrenmenin yolu ise onları tatmaktır. Yeterince tatlı ve hoş olanları seçerek hasadınızı gerçekleştirebilirsiniz.
resimkaynak:balconygardenwebcom
Conversion Conversion İfade Ekle İfade Ekle