Ejder Meyvesi ( Pitaya ) Nasıl Yetiştirilir, Saksıda Yetiştirilebilir mi?
Ejder meyvesinin nasıl yetiştirileceyini, bahçelerinizde ve saksılarınızda yetiştirilmesi için bilmeniz gereklenleri sizler için derledik. Ejder meyvesi gerçektende garip görünümlü ve farklı bir tada sahip subtropikal meyvelerden biridir. Ayrıca pitaya meyvesini saksılarda yetiştirmek de oldukça kolaydır.
Yetiştiriciliği orta derecede zor olan ejder meyvesi tohumla veya vejetatif çoğaltım yoluyla çoğaltılabilir. Toprak isteği olarak pH - 6 - 7 arası yeterli ve idealdir.
Ejderha meyvesinin bir çok ismi vardır bunlar; Endonezya Buah Naga, Khmer sror kaa neak, Thai kaeo mangkon, nanettika meyve, Kaktus madu, Uzun guo, Cereus triangularis, Uzun Uzun, Çilek Armut, Kaktüs meyvesi, Gece Çiçeklenme Cereus, Gece Belle, Beşikteki İsa .
Pitahaya veya pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi, kaktüs ailesine aittir. Çiçekleri benzersizdir ve dünyanın en büyük çiçekleri arasındadır. 25 cm çapında ve yaklaşık 30 cm uzunluğundadır. Çiçeklerinin ilginç özelliği ise yılda sadece bir gece açılır ve oldukça güzel kokuludur.
Ejderhanın meyveleri Orta Amerika'ya özgüdür ve Çin, İsrail, Vietnam, Malezya, Tayland ve Nikaragua'nın alt tropikal ve tropik bölgelerinde yetişir. Ayrıca Türkiye'de de yetiştiriciliği son yıllarda hız kazanmıştır.
Ejder meyvesi aslında bir tırmanan kaktüstür ve genellikle bitki olgunlaştığında dallardan kök çıkararak tırmanacak bir şeyler arar ve düzgün büyüyebilmesi için tırmanma desteği gerekir. Yani, ejderhanın meyvesi yetiştiriyorsanız, bitkinizi destekleyecek bir şeyler bulmalısınız.
Yetiştiriciliği
Tohumdan Ejder Meyvesi Yetiştirme
Bıçakla, ejder meyvelerini yarıya bölün ve içerisinden alınan siyah tohumları toplayın. Bu tohumları nemli bir kağıt havlu koyun ve bir gece bırakın.Çimlenme kabı oluşturun ve içerisine koyduğunuz toprak içerisine ekimi yapın. Toprak için hazır kaktüs toprağı kullanabilir ya da iyi drene olan kumlu siltli toprak kullanabilirsiniz. Tohumları yüzeysel ekmelisiniz. Ejder tohumlarını derine ekmemelisiniz.
Tohum yatağını su püskürterek iyice nemlendirin ve nemli kalmasını sağlayın. Tohumlar çimleninceye kadar toprağı nemli tutun, bu da yaklaşık 15-30 gün sürecektir.
Tohumlar çimlendiğinde, artık ejder bitkisini küçük saksılara alabilir ve yetiştirebilirsiniz.
Vejetatif yolla ( Çelikle ) Ejder Meyvesi Yetiştirme
Kaktüslerde ve birçok bitkide vejetatif yolla bitki çoğaltılabilmektedir. Kabaca tarif etmek gerekirse ejder meyvesinin yaprakları ayırarak bunları toprak yüzeyine yatırılmasıyla yetiştirilebilmektedir. Bu konuyla ilgili detaylı yazıyı yakında sizlerle paylaşacağız.
Ejder Meyvesinin İstekleri
Ejder Meyvesi Toprak İsteği
Büyüyen dragonfruit için, iyi drene olan kumlu topraklar oldukça uygundur. Bahçe toprağına kum karıştırarak basit ve uygun bir toprak elde edebilirsiniz.Ejder Meyvesi Su İsteği
Ejderin meyvesi bir kaktüs olduğu için, diğer sulu meyveler gibi su sadece toprak tamamen kuruyunca verilmelidir.Ejder Meyvesi Gübre İsteği
Bitki, büyüme mevsiminde aktif olduğunda her ay dengeli bir gübre ile ejder meyvesini gübreleyin. Soğuk iklimde büyüyorsa, kışın gübrelemeyi bırakın. YEjder Meyvesi Tozlaşma
Birçok ejder meyvesi çeşidi kendini tozlayıcı olmakla birlikte bazılarında çapraz tozlaşma gerektirir. Ejder meyveleri kendi kendine tozlanmayı başaramazsa, çapraz tozlaşma için iki veya daha fazla ejder meyve bitkisini birbirine yakın olarak büyütmeniz gerekir.Ejder Meyvesi Hasat
Cilt rengi parlak yeşilden kırmızıya veya pembeye dönüştüğünde ejder meyvesini hasat edin. Meyvesi oval şekline ve 10 ila 15 cm uzunluğa sahiptir ve çiçeklenmeden 30 ila 50 gün sonra oluşur.Ejder meyvesi kaba ve pulludur ve genellikle pembe renktedir. Bununla birlikte, çeşitliliğe bağlı olarak kırmızı veya sarı ejder meyveleri de vardır. Eti içi beyazdır ve siyah tohum içerir.
Ejder Meyvesi Zararlılar ve Hastalıklar
Özellikle bitkiyi rahatsız eden hiçbir zararlı yoktur, ancak mantar hastalıkları ve kök ve meyve çürümesi mümkündür.
resimkaynak:balconygardenwebcom
Conversion Conversion İfade Ekle İfade Ekle