jklkjlkjkhjk

Evinizde Çelik İle Basit Lavanta Çoğaltma Yöntemi

Evinizde Çelik İle Basit Lavanta Çoğaltma Yöntemi

Lavantadan kim hoşlanmaz ki? Bahçelerinize gümüşümsü yeşil yaprak renkleri ve parlak mor çiçekleri ile harika bir kontrast ekleyen bu bitki, aynı zamanda arılarında vazgeçilmez bal kaynaklarındandır. Tüm bunların yanında yapacağınız lavanta çayı ile de size sakin ve sağlıklı bir yaşam sunacaktır.


Yetiştirmesi oldukça kolay olan lavantayı evinizde, bahçenizde saksılarda, uygun yetiştirme koşullarını sağlayarak büyütmek de çok basit. Deneyin göreceksiniz.

Lavanta bitkisinin bahçenizde nasıl yayılacağını öğrendiğinizde, istediğiniz kadar lavanta yetiştirebilirsiniz  ve tüm arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz!

Lavanta bitkilerini çoğaltmanın birkaç farklı yolu vardır: kökleri toprakta ayırarak, kesilmiş gövdeleri suda köklendirerek kolayca lavanta üretebilirsiniz.

Bu yazıda, lavantayı olgun bitkilerden alınan çelikler ile nasıl çoğaltabileceğimizden ve gövdeleri su veya toprak içerisinde nasıl köklendirebileceğimizden bahsedeceğiz.

Lavanta Bitkileri  İçin Köklendirme Hazırlığı


Lavantaya yayılmadan önce birkaç malzeme toplamanız gerekecek. Endişelenme, bir sürü pahalı ekipmana ihtiyacın olmayacak - ve muhtemelen bu eşyaların bir kısmına sahipsin.

Köklendirme İçin İhtiyaç Duyulan Malzemeler:
- Çoğaltma Toprağı ( Perlit ve vermikülit  karışımı kullanarak kendiniz yapabilirsiniz ya da tohum başlangıç ​​karışımı da kulalnabilirsiniz)
- Bir saksı veya benzeri bir kap
- Köklendirme hormonu
- Keskin, steril bir makas veya keskin bir bıçak
- Plastik torba (isteğe bağlı)


Lavantayı evinizin içinde veya dışında kuru bir iklimde yetiştirmeyi amaçlıyorsanız neminde çok önemli olduğunu unutmamalısınız. 


Bunun için özel olarak üretilen çimlendirme hazneleri kullanabilirsiniz. Eğer bu kaplara sahip değilseniz çeliklediğiniz kabın üzerini şeffaf bir poşet ile örtebilirsiniz (minik bir sera gibi düşünün).


Eğer nemli bir iklimde yaşıyorsanız lavanta çeliklerini gölgeli bir yerde dışarıda oldukça hızlı bir şekilde köklendirebilirsiniz.

Lavanta Çeliklerini Almadan Önce Toprak Hazırlığı

Kesimlerinizi almadan önce toprağı veya suyu hazırlayın, bu sayede onları toprak veya suya oldukça hızlı bir şekilde alabilirsiniz.

Püf nokta olarak ise lavanta çeliklerinin biraz kurumasını sağlamak amacıyla onları dışarıda bekletmemiz gerekmekte.

İdeal olarak, henüz çiçek açmamış dalların kesimlerini almalısınız. Çiçeklenme, bitkiden çok fazla enerji alır ve henüz çiçeklenmemiş bir dal, tüm bu enerjiyi yeni köklere doğru yetiştirmek için çalışacaktır.


Ayrıca, yeni ya da olgunlaşmamış dalları kullanmak yerine , bir önceki yıla ait olgun bir lavanta bitkisinden kesimler almak en iyisidir. Mükemmel dalı bulduktan sonra, sapın altındaki kısımdan kesin.


Kestiğiniz lavanta dalları 10 cm uzunluğunda olmalı birkaç santim uzunluğunda olan kesimleri alın.


Lavanta bitkisinden kesilen parçaları aldıktan sonra, kesilmiş lavanta sapından alt tarafından 3-5 yaprak kümesini çıkarın. Yaprakları tırnağınızla alabilir ya da keskin bir makas kullanabilirsiniz.


Almış olduğunuz gövdeyi su veya toprağa koyduktan sonra herhangi bir çiçeklenme başladıysa enerjiyi köklere yönlendirmek için lavanta çiçeklerini kesmeniz gerektiğini sakın unutmayın.


Böylece lavanta köklendirme şansınız artacaktır.

Toprakta lavanta çeliklerinin çoğaltılması

Kesimleriniz hazır olduğunda sapların dip kısımlarını köklendirme hormonuna daldırın. Köklendirme hormonu bitkilerin daha hızlı köklenmesine yardımcı olur (ve daha iyi başarı şansı verir!).


Önce parmağınızla toprağa bir delik açınız, bu şekilde köklenme hormonu bitkiyi toprağa batırırken sapın üzerinde kalacaktır.


Daha sonra kesimi deliğe yerleştirin ve toprağın sağlam bir şekilde sıkıştırın. Böylece toprağın kökle temas etmesini sağlayın.


Lavanta kesimlerinizin geri kalanı için aynı adımları tekrarlayın. Yayılma sırasında lavanta kesimlerinizi güneşten, rüzgardan ve yağmurdan koruyun. Toprağı eşit derecede nemli tutmaya çalışın.


Yeni büyümeyi görmeye başladığınızda, bu kesimin köklerinin büyümeye başladığının iyi bir göstergesidir.


Sıcaklık ve nem seviyesine bağlı olarak lavanta kesimlerinde köklerin gelişmesi 3-6 hafta sürer. 

Suda Lavanta Kökleri Çoğaltma

Lavanta bitkilerinin suya yayılması, toprağın kullanılmasından bile daha kolaydır. Ancak aşağı tarafta, suya kök salmış kesimler, toprakta yayılanlara göre daha uzun sürer.



Denemek eğlencelidir, bu yüzden hangisinin sizin için en uygun olduğunu görmek için her iki yöntemi de denemenizi öneririz! Lavanta bitkilerini suda çoğaltmak için, kesimleri almak ve yayılmaya hazırlamak için aynı adımları takip edin. Yapmanız gereken tek şey, lavanta kesimlerinizi tıpkı taze kesilmiş çiçeklerle olduğu gibi bir vazoya yerleştirmektir.

Yapraklardan herhangi birinin suya temas etmesine izin vermeyin.
kaynak:getbusygardeningcom


Eğer sizde lavanta bitkisini sizde daha önce çoğaltmayı denediyseniz lütfen deneyimlerinizi yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.




Önceki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »