Elma Nasıl Yetiştirilir? Püf Noktaları
Elma ağaçları dünyanın her köşesinde yetiştirilen en eski ticari meyvelerden biridir. Muz tarımından sonra, Elma yetiştiriciliği ticari meyve listesinin başında gelmektedir. Özellikle meyvecilik sektöründe üst sıralarda yer alan elma (malus), insan sağlığı açısından da faydaları olan bir meyvedir. Bu yazımızda sizlere elma tarımı hakkındaki elma nasıl yetiştirilir, elma çeşitleri nelerdir, elma ağacında budama nasıl yapılır, elma fidanları, elma fidanlarında bakım, elma bahçeleri, elma fideleri ve elma cinsleri konularında paylaşımda bulunmak istedik.
Dünyada 7500'den fazla elma çeşidi bulunmaktadır. Elma ağaçları, 18 metre boyunda bir yüksekliğe ulaşabilen yaprak döken bir ağaçtır. Bununla birlikte, yabani elmalar dahada fazla uzunluğa kadar büyüyebilirler. İyi elma anacı seçerek ve elma ağacında düzgün bir budama uygulayarak oldukça iri ve kaliteli meyveler üretmek mümkündür. Ayrıca uygun tarımsal koşullar, toprak verimliliği ve iyi meyve bahçesi yönetim becerileri gibi unsurlar elma üretimini doğrudan etkileyen temel faktörlerdir.
Elmalar bugün sadece meyve olarak tüketilmesinin yanında gıda sanayide, elma gevrekleri, elmalı kekler, elmalı turta gibi tatlılar şeklinde de üretilmektedir. Bunun dışında elmalar birçok içeceğin de içerisinde (Meyve Suları ve Elma Şarabı) kullanılıyor. Çeşitli elma yetiştirme teknikleri sayesinde, bazı bölgelerde ise Organik elma yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Elmanın Faydaları
- Yeşil Elmaların Faydaları : Elmalar, sağlık açısında oldukça yararlı olup,özellikle yeşil elma tüm elma çeşitlerinden bu konuda daha önemlidir. Yeşil elma, diğer elmalar arasında daha yüksek seviyede mineral, vitamin, protein ve lif içerdiğinden, sindirim bozukluklarına karşı mücadele, glikoz seviyelerini yönetme, düşük seviyeli kolesterol vb. gibi faydaları bulunmaktadır.
- Elma kilo kaybı için faydalı mı? Orta boy bir elma, bol su ve yüksek lif içeriği ile birlikte yaklaşık 95 kalori içerir. Düşük enerji miktarına sahip olan gıdalar doygunluğu teşvik etmede ve kalori alımını azaltmada yardımcı olduğundan elma kilo kaybına yol açar. Yani, günde bir elma yemek de kilo kaybına yardımcı olur.
- Elmanın Cilt için Faydaları :Elma, cilt sağlığı için son derece faydalı olan Bakır ve C vitamini içerir .
- Elmalar, belirli kanserlerin önlenmesine ve beyin sağlığı açısında da oldukça faydalıdır.
- Anemiyi iyileştirmek için günde bir elma yemek de yararlıdır.
Not=( Doktor tavsiyesi değildir)
En Fazla 10 Elma Üreten Ülke
Aşağıda, tüm dünyada elma üretimini üstlenen ilk 10 ülke bulunmaktadır.
- Çin
- Amerika Birleşik Devletleri
- Türkiye
- Polonya
- İran
- İtalya
- Fransa
- Hindistan
- Rusya
- Brezilya.
Farklı Yerel Dillerdeki Elmanın Diğer İsimleri
Sev (Hintçe, Hindistan), Seb veya سیب (Urduca), píngguǒ (Çince), स्याउ veya syā'u (Nepalce), Ringo veya り ん ご (Japonca), Appel (Afrikaans, Hollandaca), Μήλο (Yunanca), Manzana (İspanyolca), Яблоко (Rusça), تفاح (Arapça), Apfel (Almanca), Elma (Türkçe), Sīb (Farsça), úll (İrlanda), Jabłko (Lehçe ), Jabuka (Boşnakça), æble (Danca), Yabluko (Ukrayna), فا ябълка (Bulgarca), Eple (Norveççe), תפוח (İbranice), Mansanas (Filipino), Jablko (Slovak), Măr (Romen), Alim (Moğolca) ), 사과 (Korece), Píngguǒ (Kanton), äppel (İsveç), Omena (Fince), Խնձոր (Ermeni), Alma (Macar), ÕUN (Estonya), Aipple (İskoç), Olma (Özbek), Jabuka (Hırvatça) ), Pomme (Fransızca), Phoxngkor (Tayvanlı), ඇපල් (Sinhalese), Afal (Galce), Mansanas (Cebuano), Mela (İtalyanca), Epal (Malay), Tuffieha (Maltalı), Tufaax (Somali), Jablko (Çek ), Táo tây (Vietnamca), Jabolko (Slovenya), Ābols (Letonya), Jabuka (Sırpça), Mollë (Arnavutça), Maçã (Portekizce), Chomphu (Tayland), ប៉ោម (Kamboçya),Jabolka (Makedonca), Vaşlı (Gürcü), vb.
Elma Çeşitleri
Tüm dünyada elmanın ticari olarak yetiştirilen 7500'den fazla çeşidi vardır. Golden Delicious, Red Delicious, Northern Spy, Cortland, Winesap, Pink Lady, Empire, Macoun, Gala, Ida Red, Fuji, McIntosh ticari elma yetiştiriciliği olarak yetiştirilen bazı en popüler elma çeşitleridir.
Elma Tarımında İklim Şartı
Elma bitkileri, iyi büyüme ve daha fazla meyve üretimi için 7 ° C' nin altında 1000 saatten fazla soğuklanma süresine ihtiyaç duymaktadır. Bu süre elma çeşidine bağlı olarak değişebilir. Aşırı soğuk, elma mahsulümüzün tamamen zarar görmesine neden olabileceğini unutmayın. Uygun sıcaklıkla birlikte, yeterli güneş ışığı da sağlıklı meyve büyümesinde ve çekici bir renk yakalanmasında son derece etkilidir.
Elmalar, 2500 metre rakıma kadar yetişebilir. 100 ila 120 cm yıllık yağış ile birlikte büyüme gelişme döneminde 20 ila 26 ° C sıcaklık elma ağaçlarının büyümesindeki optimum iklim faktörleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Meyvenin olgunluk döneminde oluşacak sis ya da ağır yağışların, bozuk ve formsuz meyve büyümesinin ana sebebi olduğu dikkati çekmektedir. Ayrıca, ağır rüzgarların beklendiği bölgelerde elma yetiştiriciliğinden kaçınılmamalıdır.
Toprak İhtiyacı
Elma her türlü toprakta yetiştirilebilir. İyi drenaj ile birlikte tüm temel organik maddeler açısından zengin bir tınlı toprak, elma yetiştiriciliği için en iyi toprak olarak kabul edilir. Ayrıca, uygun havalandırma ile pH 5,5 ila 6,8 arasında olmalıdır.
Elma yetiştiriciliğinde toprak durumunuzun belirlenmesi çok önemli olup, toprağınızı muhakkak tahlil ettirmeniz gerekir. Toprak analizi toprağınızdaki herhangi bir mikrobesin eksikliğini belirlemede size yardımcı olacaktır. Böylece, daha yüksek meyve üretimi elde etmek için arazi hazırlığı sırasında gübrelemeyle bu eksiklikleri tamamlayabilirsiniz.
Arazi hazırlığı
Ticari elma yetiştiriciliği için, uygun koşulları sağlanmış toprak kullanılmalıdır. Toprağı havalandırmak için derin bir pulluk kullanılmalıdır. Ayrıca bahçe yabani otlardan temizlenmelidir.
Çoğaltma yöntemi
Genellikle elma, tomurcuklama yöntemleri yardımı ile yayılır. Ancak dikim materyali seçimi yaparken dikkat edin. Bölgenizdeki orijinal ağaçları ana materyal olarak kullanmalısınız.Ancak, aşılama ve tomurcuklanma yöntemiyle ilgilenmiyorsanız, o zaman tohumları kullanarak elma yetiştirebilirsiniz.
Tohumdan Elma Yetiştirme Tekniği
- Olgun elma tohumlarını toplayın.
- Bu toplanan tohumları kağıt havlu gibi nemlendirilmiş bir yatak içine koyun
- Daha sonra, nemli peçeteleri plastik bir torba içerisinde, uyuşukluklarını kırmak için yaklaşık 30 ila 50 gün boyunca buzdolabı içerisinde bekletin.
- Buzdolabından çıkardığınız tohumları toprağa ekin
- Elma filizleri göründüğünde, saksınızı güneşli ve açık alana taşıyın, böylece daha hızlı büyüyebilirler
- Elma bitkisinin iyi gelişimi için düzenli olarak sulayın.
Ekim Mevsimi
Genellikle, elma kış mevsiminde, çoğunlukla Ocak ve Şubat aylarında ekilir. Elma ekimi için her biri bir metre boyutunda uygun büyüklükte bir çukur kazın. Elma ağacının iyi gelişmesi için yanmış hayvan gübresi gübresi, 40 kg ile birlikte 50 gr malathion tozu ve 50 gr süperfosfat karışımı hazırlanmalıdır. Elma bahçelerinde elmanın transplantasyonundan hemen sonra derhal bir sulama yapılmalıdır. Ayrıca, düzgün elma meyve üretimi elde etmek için ana plantasyon arasında bir dikim tozlayıcı muhakkak bulunmalıdır.
Ağaçlar Arası Mesafe
Elma ağaçları arasındaki boşluk esas olarak ekim için kullanılan elma çeşitleri ve ekim yöntemine bağlıdır. Aralarında uygun bir mesafe bırakarak elma ağaçlarının dikilmesiyle, hektar başına 300 ila 1200 kadar elma ağacı dikilebilmektedir.
Ancak, genellikle yetiştiriciler tarafından takip edilen 4 tip yoğunluk ekim vardır.
- Ultra yüksek yoğunluklu (UHD) dikim yöntemiyle, hektar başına yaklaşık 1200 elma bitkisi yetiştirilebilir.
- Yüksek yoğunluklu (HD) dikim yöntemiyle, hektar başına yaklaşık 600 ila 1200 elma bitkisi yetiştirilebilir.
- Orta yoğunluklu plantasyon kullanarak birim hektar başına yaklaşık 300 ila 600 bitki üretebilir.
- Elma yetiştiriciliğinde düşük yoğunluklu ekimi takip ederek, hektar başına yaklaşık 300 bitki üretebilir. Kendi başına karar verin, hektar başına kaç tane elma ağacı büyümek istersiniz.
Elma Ağaçları Sulama
Bir elma ağacı yılda yaklaşık 120 cm yağışa ihtiyaç duymaktadır. Elma bahçenizde bir programda, yılda yaklaşık 20 sulama suyu vermelisiniz. Yaz mevsiminde su sık sık bir hafta aralıklarla verilmeli, kış aylarında ise sulama üç ile dört hafta veya daha fazla aralıklarla yapılmalıdır. Yaz aylarında (nisan-ağustos ayları), meyveler oluşmaya başladıklarında sekizden fazla sulama yapılması zorunludur.
Elma ağacının günlük su ihtiyacı ne kadardır ? Yetiştirilen bir elma ağacı, toprak kuru ve sıcakken (yaz aylarında) günde yaklaşık 17 lt suya ihtiyaç duyar, zira toprak çok kuru olmadığında (kışın) yaklaşık 5-7 lt su yeterli olacaktır.
Meyve ağaçlarını sulamak için en iyi yol hangisidir? Su açısından tasarruf ve otomasyon açısından da avantajlı olduğu için damla sulama sistemleri elma bahçelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Elma Tarımında Gübre ve Gübrelerin Uygulanması
Arkadaşlar, elma bahçenizde uygun gübre ve gübrelerin zamanında uygulanması, doğrudan üretim miktarını etkiler; bitki büyümesini arttırır ve sağlıklı meyvelerin oluşmasına, kalite ve miktarı arttırır.
Tüm temel organik maddelerle elma tarımı gelenekselden daha faydalı olduğu için. Daha önce arazi hazırlığında tartışıldığı gibi, tüm temel organik maddeler ile birlikte yaklaşık 15 kg iyi çürük FYM uygulayın; Azot, Fosfor ve Potash aşağıdaki oranlarda elma bitkisi bazındadır.
Elma ekiminin ilk yılı için, yaklaşık 35 gr P2O5 , 70 gr Azot ve 70 gr K 2 O tedarik edin. Bu dozu sonraki yıllar için her yıl, on yıla kadar ekleyin. Daha sonra, 350 gr P2O5K, Azot 70gr, elma ağacı başına ilave edin. Bu gübreleri, temmuz ayından Ağustos ayına kadar uygulayabilirsiniz.Bor, Çinko, Kalsiyum ve Manganez eksikliğinin, yaprak spreyiyle uygun kimyasal gübre kullanılarak takviye edilmesi gerektiğini unutmayın.
Elma Tarımında Zararlı ve Hastalık
Elma Ağacı Zararlıları
- VİRGÜLKABUKLUBİTİ (Lepidosaphes ulmi)
- ALTIN KELEBEK (Euproctis chrysorrhoea)
- YÜZÜKKELEBEĞİ (Malacosoma neustria)
- TOMURCUK TIRTILLARI
- YAZICI BÖCEKLER Meyve yazıcıböceği (Scolytus rugulosus)
- İKİ KABARCIKLI KOŞNİL (Palaeolecanium bituberculatum)
- ELMA AĞKURDU (Yponomeuta malinellus)
- YAPRAK GALERİGÜVELERİ
- YAPRAKBÜKENLER
- YAPRAKBİTLERİ
- SAN JOSE KABUKLUBİTİ (Quadraspidiotus perniciosus)
- MEYVE TESTERELİ ARILARI (Hoplocampa spp.)
- TOPRAKALTI ZARARLILARI (Polyphylla spp.,Melolontha spp.,Anoxia spp.)
- ELMA PAMUKLUBİTİ (Eriosoma lanigerum)
- AĞAÇ KIZILKURDU
- AĞAÇ SARIKURDU (Zeuzera pyrina)
- ELMA İÇKURDU (Cydia pomonella)
- ELMA GÖVDEKURDU (Synanthedon myopaeformis)
- KIRMIZIÖRÜMCEKLER (Akarlar)
- ARMUT KAPLANI (Stephanitis pyri)
- BAKLA ZINNI (Epicometis (=Tropinota) hirta)
- MEYVE GÖZKURTLARI
- AMERİKAN BEYAZKELEBEĞİ (Hyphantria cunea)
- ELMA PASAKARI Aculus schlechtendali (Nal.) (Acarina: Eriophyidae)
Elma Ağacı Hastalıkları
- ATEŞ YANIKLIĞI HASTALIĞI (Erwinia amylovora),
- KÖK KANSERİ HASTALIĞI (Agrobacterium tumefaciens),
- ELMA MOZAİK VİRUS HASTALIĞI (Apple mosaic ilarvius),
- ELMA KLOROTİK YAPRAK LEKE VİRÜSÜ Apple Chlorotic Leafspot Trichovirus (ACLSV) ELMADA ALTERNARYA MEYVE ÇÜRÜKLÜĞÜ (Alternaria alternata)
- MEYVE MONİLYASI (MUMYA) (Monilinia fructigena)
- MEYVE AĞAÇLARINDA ARMİLLARİA KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞI (Armillaria mellea) ELMA KARA LEKESİ HASTALIĞI (Venturia inaequalis)
- ELMA KÜLLEMESİ HASTALIĞI (Podosphaera leucotricha)
- ELMALARDA MEMELİ PAS HASTALIĞI (Gymnosporangium spp.)
Elma Hastalıkları ve Resimleri
Aşağıda elma yetiştiriciliğinde karşılaşılan çeşitli hastalık türlerinin belirtilerini gösteren bazı resimler bulunmaktadır.
Elma Hasadı
Genellikle, bir elma bahçesi yaklaşık 7 ila 8 yıllık bir plantasyondan sonra meyve vermeye başlar. Genel olarak, bir elma ağacı yaklaşık 35 yıldan fazla bir süre meyve vermektedir. Başlangıçta daha az meyve üretimi gerçekleşirken. Yaklaşık 8 yaşına ulaşan meyve ağacı maksimum verimine ulaşacaktır. Çevre şartlarına bağlı olarak 35 yıldan fazla bir süredir meyveler üretebilen birçok elma türü bulunmaktadır.
Toplama elmalar , meyvelerin ağaç üzerinde olgunlaşmasından önce yapılmalıdır. Daha büyük meyve bahçeleri için, elmanın toplanma süreci zaman alıcıdır ve zahmetli işlere daha fazla ihtiyaç olduğu için elmalar yeterince sert olduğunda , elma hasat makinesi ile yapılabilir.
Elma Verimi
Elma ağaçlarınızın verimi, atmosferin agroklimatik koşulları (soğutma, güneş ışığı, rüzgâr akışı, vb.), Toprağın türü ve aynı zamanda elmanın çeşitliliği ve iyi bahçe yönetimi becerileri ile birlikte kullanılan elma türleri gibi faktörlerin etkisine bağlıdır.
Bununla birlikte, birim hektar başına ortalama 12 ila 18 ton elma meyve üretimi, bahçenizin iyi bir şekilde kurulmasından sonra kolayca elde edilebilir.
İlginizi Çekebilir
Conversion Conversion İfade Ekle İfade Ekle