jklkjlkjkhjk

Arıcılığa Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 7 Şey

Arıcılığa Başlamadan Önce Bilmeniz Gereken 7 Şey

Tüm dünya üzerinde çok eski dönemlerden beri yürütülen tarımsal faaliyetlerden birisi olan ve bu gün artık başlı başına tarımsal bir uğraş ve üretim dalı haline gelen arıcılık faaliyeti; kısaca belirli amaçlar doğrultusunda “bal arılarını kullanabilme ve yönetebilme sanatı” olarak tanımlanabilir 

Tüm bu faydaların yanında, arıcılık kısa sürede gelir getirmesi, küçük bir sermaye ile yapılabilmesi ve arazi varlığına bağlı olmaması gibi özellikleriyle tarımsal faaliyetler içinde ayrıcalıklı bir yere sahiptir.



Özellikle bu kadar geniş floraya sahip ve çiçeklenme zamanlarının bütün bir yıla yayıldığı Türkiye’de arıcılık deniz seviyesinden yüksek yaylalara kadar hemen her yerde yapılabilen bir faaliyet olarak ön plana çıkmakta ve önem kazanmaktadır. 

Yapılan araştırmalar bal üretiminin Türkiye’de daha da artacağını göstermektedir. 2016 yılı verilerine göre Türkiye’de 106 bin ton civarında bal üretimi gerçekleşirken 2023 yılında bu rakamın 121 bin ile 125 bin ton arasında olacağı öngörülmektedir (Burucu ve Gülse Bal, 2017).  Kaynak : GTHB Arıcılık Ürün Raporu 2017



Bu kadar avantajlı konumda olan arıcılık faaliyeti yürütülmeye başlanmadan önce arıcı adaylarının bilmesi gereken bazı faktörler bulunmakta. Bunlara bakacak olursak;

Arılar Hakkında Sürekli Öğrenmek: Ne kadar okursanız ne kadar tecrübe kazanırsanız kazanın hiçbir zaman tam anlamıyla arıcı olamayacaksınız. Küçük bir kovan gibi görünse de aslında kovanın içinde kocaman bir dünya olduğunu unutmayın ve araştırmaktan yeni teknikleri öğrenmekten ve benimsemekten asla vazgeçmeyin.



Arıcılık Maliyeti :  Her ne kadar arı ekipmanlarının çoğunu düşük maliyetlerde temin edebilsek de,  Gerek amortisman giderleri gerekse girdi maliyetleri bu uğraşın çokta ucuza mal olmayacağını size öğretecek.  Modern arıcılıkla gelen ana arı ihtiyacı da tabiki bir maliyet unsuru olarak karşımıza çıkmakta.

Arıcılık Emek İster: Eğer arı kovanlarını arılıkta bırakıp diğer işlerinizi devam ettirebileceğinizi düşünüyorsanız ve gerekli bakım ve kontrolleri yapmayacaksanız bu işe hiç başlamayın büyük olasılıkla boş kovanlarla karşılaşacaksınız. Arıcılık diğer tarımsal faaliyetlere göre az bir emek ister ama azda olsa emek gerekir. Arıları hastalık ve zararlılardan uzak tutmak için sürekli ve düzenli bakım yapmalısınız. 




Doğal Arıcılık Güvenli Olmayan Arıcılık Anlamına Gelmez: İyi arıcılar  sadece ince bir gömlekle kovanların arasına dalan arıcılar değildir. Burada önemli olan arıcının önce kendi için sonra çevredeki insanlar ve hayvanlar için her türlü emniyeti alması son derece önemlidir bu sebeple koruyucu maskenizi asla çıkarmayın ve arılarınızı çevredeki yaşama zarar vermeyecek şekilde konumlandırın.

Arı sokmalarının, köpek balıklarından daha fazla insan öldürdüğünü biliyor muydunuz? 

Sabırlı Olun ve Asla Acele Etmeyin: Çok hevesli olsanız da arılarınızın ilk yılda  bal üretmesini beklemek gerçekte pek mümkün olmayabilir. Bir kovan yeni olduğunda, arıların bal üretiminden önce yapması gereken bir çok iş olduğunu unutmayın. Bal üretimine kovan içerisindeki petek gözlerini oluşturduktan, işçi sayısını arttırdıktan ve kışı geçirecek miktarda bal depoladıktan sonra başlayacaklarını bilin. Kuluçkalık kısmından alacağınız her balın arıların kışın aç kalmasına sebep olacağını unutmayın, iyi hazırlanın ve bir sonraki sezona kadar sabredin.

Arılar Hakkında Meraklı Olun ve Endişelenin: Arılarınızın durumuna müdahale edebilmek için onların hasta olup olmadıkları konusunda, yeterli besinlerinin kovanda bulunup bulunmadığı konusunda, ana arının sağlığı konusunda, zararlılar konusunda her zaman endişelenin. Bu endişe sizi daha da profesyonelleştirecektir.



Arıcılık Büyük Bir İşletme Disiplini Gerektirir: Teknik olarak yeterli düzeye ulaşmak sadece arılarınızın sürekliliğini sağlayacaktır. Fakat burada ki bir diğer konu da işletmenin sürekliliğidir. Bunu sağlamak için her zaman kayıt tutun. Kayıtlarınızı hem mali konularda hem de teknik konularda tutmak kovan sayısı arttığında işinizi daha da kolaylaştırır hale gelecektir.



resimkaynak:alifeofheritagecom
Önceki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »