jklkjlkjkhjk

Nar Ağacı Saksıda Nasıl Yetiştirilir

Nar Ağacı Saksıda Nasıl Yetiştirilir ?

Nar ağacını saksılarda nasıl yetiştireceğinizi öğrenin. Eğer daha önce herhangi bir saksıda turunç yetiştirdiyseniz aynı şekilde nar ağacı yetiştirmek de sizin için oldukça kolay olacaktır. Çünkü nar soğuğa çok daha dayanıklı bir bitkidir. Nar, en güzel meyve ağaçlarından biridir ve belkide diğer meyve ağaçlarına nazaran sığ kök sistemine sahip olduğu için saksılarda yetişmesi en kolay olanıdır.

Saksılarda yetiştirilmesi bu kadar kolay olan nar bitkisi için bu yazımızda sizlere; nar ağacı yetiştirme ipuçlarından, nar ağacının saksılarda ve evde narın nasıl yetiştirilebileceğinden, nar ağaçlarının tohumdan nasıl çoğaltılacağından, nar ağacı çeşitlerinden,  Nar ağaçlarında budama, gübreleme, sulama ve iklim isteklerinden bahsedeceğiz. Ayrıca nar ağacının iyi bir bonsai bitkisi olabileceğini de unutmamak gerekir



Tüm bunların yanında nar ağacı uygun koşullarda yetiştirildiğinde 200 yıla kadar yaşayabilir. Orta Doğu (İran) ve Güney Asya'ya özgü bir bitki olan nar. 6 m'ye (20 ft) kadar büyüyebilen, ancak genellikle 2 m boyda budama ile tarımı yapılan bir ağaçtır.

Nar Ağacının Diğer İsimleri 

Punik, Granatapfel, Granada, Grenade, Melograno, Melagrana, Anardana, Anar, Dadima, Meyve du, Pomme Grenade, Punica granatum, Roma, Shi Liu Gen Pi ve Shi Liu Pi.
Görünüm

Egzotik saksı bitkisi olarak tanımlayabileceğimiz nar ağacı daha sonra yeşile dönecek olan tomurcukları, renkli parlak ve bronz olan beş ila sekiz santimetre uzunluğunda mızrak şeklinde yapraklar ile bezenmiştir.



Nar çiçekleri narin, çan şeklindedir ve parlak kırmızı renktedir. Dekoratif özellikleri ve etkileyici çiçeklerine ek olarak nar ağacını bu kadar çekici yapan meyvelerdir.  Nar ağacı meyveleri elma büyüklüğünde, sarı-kahverengiden kırmızımsı kahverengi bir kabuğa sahipler. Meyve içindeki sulu kırmızı taneler, aromatik ve tatlı olan sayısız tohumu sarmaktadır.

Cüce Nar Çeşitleri

Nana - Nar ağaçları arasında en ilginç çeşit, 'Nana' cüce çeşididir. Kompakt, florlu ve yeteri kadar dayanıklı dayanıklı olarak kabul edilir, USDA 7. bölgeden 11'e kadar her yerde büyür. Bir saksı bitkisi olarak, yaklaşık 1 m boyuna ulaşabilir. Meyveleri de kendisi gibi küçüktür.
Provence - Nar çeşitleri içerisinde yine soğuğa dayanıklı bir çeşittir. Sıcaklığı 5 F'ye (-15 C) kadar tolere edebilir ve soğuk iklimde yetiştirilebilir. 
State fair - Saksılar için yönetilebilir çeşittir. 1m kadar büyür. USDA 7. bölgeden 11'e kadar her yerde büyür.


Süs Narı Çeşitleri 

Flore Pleno - Narsiz meyve çeşididir, isim “çift çiçek” olarak tercüme edilir. Yaz aylarında sayısız güzel turuncu-kırmızı çiçekler üretir. 
Punica granatum Madame Legrelle - Ünlü bir süs çeşidi. Narın bu çeşidine özel olarak beyaz renkte somon renklerine parlak turuncuya dönüşen sıra dışı, yoğun çift çiçekleri vardır. 
Tüm bunların yanında narın budama ile yönetilebilir bir bitki olmasından dolayı diğer büyük nar çeşitlerini de saksılarda deneyebilirsiniz.

Saksılarda Nar Çoğaltma ve Gelişim

Nar bitkileri, sıcaklığın 68 F (20 C) aralığında kaldığı durumlarda ilkbaharda tohumlar tarafından çoğaltılabilir, ancak fidan satan yerlerden 2-3 yıllık bir bitki satın almak daha tohumdan nar çoğaltma aşamasını geçme konusunda daha faydalı olacaktır. Bu şekilde meyveler için uzun süre beklemek zorunda kalmazsınız.

Tohumdan Nar Çoğaltma

Mümkün olduğunca olgun bir  nar alın. Kağıt havlu yardımıyla tohumları temizleyin. Elde ettiğiniz temiz tohumları ekimden birkaç gün önce kurumaya bırakın.



Tohumlar çimlenme sürecinde saksılarını  68 F (20 C) civarında bir sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Sıcaklığı ve nemi sabit tutabilmek için saksıların üzerini şeffaf naylon bir poşet ile örtün. Her zaman toprağı nemli tutun. Tohumlar, çeşitine bağlı olarak 1 - 6 hafta içinde filizlenir.

Tohumdan nasıl nar çimlendirebileceğinizle ilgili detaylı bilgiyi buradan bulabilirsiniz.

Çelik İle Nar Çoğaltma

Nar ağacı dallarından 13 ila 18 cm uzunluğunda kesimler alın. Kesimi iyi drene edilmiş bir saksı karışımı içinde dikin. 20 santigrat derece ve yüksek nemli ortam sıcaklığında kolayca ve hızlı bir şekilde köklenir.

* Sıcak iklime sahip Akdeniz ve Ege bölgesinde yaşıyorsanız narı çelikle çoğaltma işi sizin için daha da kolay olacaktır. Çok sıcak yaz ayları hariç her mevsimde çelik ile nar çoğaltabilirsiniz.

Nar İçin Saksı Seçimi Nasıl Olmalı ?

Saksı, bitkinin büyüklüğüne uygun olmalı, bitkiniz büyüdükçe kökler için saksının boyutu küçük gelmeye başlayacaktır. Ayrıca, uygun drenaj için kullandığınız saksının tabanında yeterli delikler olmasına dikkat edin.

Saksıda Yetiştirilen Nar Bakımı Nasıl Yapılır ?


Eğer saksıda turunç yetiştirdiyseniz, saksıda nar büyütmek sizin için zor olamaz. Dahası, nar daha soğuk ve dayanıklıdır. Çok su ve gübreye ihtiyaç duyar. Ayrıca donmaya karşı hassastır, ancak yapacağınız bakım işlemlerinden sonra size demir bakımından zengin, taze sulu meyveler kazandırır.

Nar Ağacının Işık İsteği

Nar ağaçlarınızı mutlu ve sağlıklı tutmak için en güneşli yeri seçin. Ne kadar çok güneş alırsa, o kadar meyve verecektir. Gölgede de yetişir ancak kısmı gölgede yetişen narlarda bitkinin çiçeklenmesini ve meyve vermesi zorlaşır.

Nar Ağacının Toprak İsteği

Organik içerik bakımından zengin, gevşek ve geçirgen olmalıdır. İyi drenaja sahip topraklarda oldukça sağlıklı yetişebilir.

Nar Ağacının Sulama İsteği

Nar büyüme döneminde su ihtiyacı orta ile yüksek arasındadır. Bu nedenle, düzenli ve derin bir şekilde sulanmalıdır. Toprak nemli tutulmalıdır. Kış aylarında sulama azaltılmalıdır.

Nar Ağacının Gübre İsteği

Saksılarda bulunan nar ağaçlarında çoğu zaman sararmış yapraklarla gözlenen çinko eksikliği görülür. Bu durumu aşmak için yapraklara seyreltilmiş çinko çözeltisi püskürtebilirsiniz. Kompost veya gübre uygulaması da faydalıdır ancak bitkinin yeşil aksamının güçlenmesi ağacın nispeten daha az çiçek üretmesine neden olabileceği de unutmamak gerekir.

Nar Ağaçlarında Budama

Nar ağacınızın arzu edilen şeklini vermek, korumak için,  çiçeklenme ve meyve vermeyi teşvik etmek için budama gereklidir. Ağaç, büyümeye başlamak üzereyken, don tehlikesi yaşadıktan sonra en iyi şekilde budama yapılır.

Hastalıklar, zararlılar ve diğer problemler



Çoğunlukla meyve sinekleri, beyaz sinekler ve nar kelebekleri tarafından saldırıya uğrar. Ama birkaç basit önlem ve ilaç yardımıyla nar hastalık ve zararlılarından kolayca kurtulabilirsiniz.

Meyve çatlaması tüm nar çeşitlerinde yaygın olan bir problemdir. Meyvecilik sırasında substratta dalgalanma veya nem eksikliği nedeniyle oluşur.

Nar Ağaçlarında Hasat

Genellikle meyve, çiçeklerin ortaya çıkmasından üç ile altı ay sonra olgunlaşır. Meyvenin kabuğu yoğun kırmızı bir renk aldığında hasat edilir. Keskin budama makası veya bıçağı kullanarak meyveleri dallara zarar vermeden hasat işlemini yapabilirsiniz.



resimkaynak: balconygardenwebcom, gardeningknowhowcom
Önceki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »