Dut Ağacı Saksıda Nasıl Yetiştirilir
Tatlı ve ekşi, dut meyveleri kısa raf ömürleri nedeniyle piyasada nadiren bulunmakta ve ayrıca ipekböceklerini beslemek amacıyla yapılan yaprak hasadı da meyvelerin gelişmesine izin vermemektedir. Bu yüzden dut ağaçlarını bahçenizde yetiştirmek iyi bir fikir. Ama ya yeterli alanınız yoksa ya da soğuk bir iklimde yaşıyorsanız? Bu durumda, saksılarda büyüyen dut , deneyebileceğiniz tek seçenek ve bunu yapmayı öğrenmek için gereken her şey burada!
Bu yazımızda; Dut ağacı budama, dut ağacı bakımı, dut çeşitleri, salkım dut, karadut ağacı, dut ağacı iklim istekleri ve dut ağacı aşılaması gibi konulardan bahsedeceğiz.
Ülkemizde meyvesinden yararlanılan ve yaygın olarak yetiştirilen dut türleri Morusalba (beyaz dut), M. nigra (karadut) ve M. rubra (kırmızı veya mor dut) olmakla birlikte daha onlarca türü bulunmaktadır.
Dut Ağacı Nasıl Büyür, Dut Ağacı Hakkında Bilgi
Dut ağacı küçük ile orta boy olarak tanımlanan yaprak döken bir ağaç veya büyük çalıdır. Bazı çeşitler 9 metre yüksekliğini aşabilir ancak budama ile dut ağacı boyu yönetilebilir.
Çeşitler iklimlere göre değişir. Sıcak, subtropikal veya tropikal bölgelerde; ve genellikle Akdeniz bölgesinde, Güneydoğu Asya'da, Kuzey Amerika'da, Avustralya'da, Kuzey Afrika'da ve Orta Doğu'da yetiştirilmektedir.
Meyvenin büyüklüğü ve meyvenin lezzeti de çeşidine göre değişir. Genellikle, dut ağaçları subtropikal ve hafif ılıman bölgelerde en iyi şekilde büyür. Meyvelerin rengine göre kırmızı, beyaz ve siyah olmak üzere tüm meyve veren dut türleri üç tipe ayrılır . Koyu dutların daha parlak olanlardan daha tatlı ve lezzetli olduğu söylenebilir. Dut ağacı da yaban hayatını bolca cezbeder, kuşlar ve diğer birçok vahşi tür için besin kaynağıdır.
Dut Ağacının Tohumdan veya Fidandan Yetiştirilmesi
Dut ağacını tohumdan yetiştirmek oldukça zor, çimlenme oranı düşüktür. Ayrıca tohumdan üretilse bile meyve vermesi yıllar alacak, bunun yanında kaliteli meyveler almak için bir de aşılama gerekecektir. Meyveler için 5-9 yıl beklemek zorunda kalacaksınız ve ayrıca yetiştireceğiniz fidelerin de meyve vermemesi (erkek dut ağaçları) karşılaşmakta mümkündür.
En iyi fikir, güvenilir bir yerden aşılanmış bir dut ağacı satın almak . Böylelikle, kendi kendine verimli bir dut bitkisi elde edeceksiniz ve ekimden sonra bir ya da iki yıl içinde meyve almaya başlayacaksınız.
En iyi fikir, güvenilir bir yerden aşılanmış bir dut ağacı satın almak . Böylelikle, kendi kendine verimli bir dut bitkisi elde edeceksiniz ve ekimden sonra bir ya da iki yıl içinde meyve almaya başlayacaksınız.
Çelikleme Yöntemi İle Dut Ağacı Yetiştirmek
Dut ağaçlarını çeliklerden de çoğaltabilirsiniz. Bazı çeşitleri kolayca köklenebilir. Çelikleme işlemi en az 40 cm boyunda kestiğiniz bir önceki yıla ait yarı odunlaşmış sürgünlerin direk toprağa daldırılması ya da su içerisinde bekletip köklendirilip toprağa şaşırtılmasıyla mümkün olacaktır.
Dut Ağacı İçin Saksı Seçimi
Çoğu zaman insanlar doğrudan doğruya büyük saksılara meyve ağaçları veya çalılar dikerler; Bu şekilde bitki, yukarı yönlü büyümeye odaklanmak yerine köklerini büyütmeye başlar. Bu sebeple başlangıçta küçük saksılar ile başlamak gereklidir. Örneğin, standart 17 cm genişliğinde ve derinliğinde bir saksı dut ağacının hızla büyümesi için oldukça elverişli olacaktır. Bitkiniz büyüdükçe sizde aynı oranda saksınızı büyütebilirsiniz. Son olarak 50-60 cm lik bir saksı balkonlarınızda ve evlerinizde dut ağacı yetiştirmek için uygun olacaktır.
Dut Ağacı İklim İstekleri
Dut ağacı tüm kıtalarda bulunur. Ilıman bölgelerde ve ayrıca subtropikal ve kurak tropik bölgelerde yetiştirilebilir. USDA 5-10'da ve ayrıca Bölge 11'de büyümek mümkündür. Kış mevsiminde USDA 3 ve 4 bölgelerinde bir dut ağacını yetiştirmeyi deneyebilirsiniz.
Dut Ağacı Konumu
Diğer tüm meyve ağaçları gibi dut ağacı, yetişmesi ve meyve vermesi için bol güneş ışığına ihtiyaç duyar. Bu nedenle saksınıza, tam gün güneş alan ve iyi bir hava akışına sahip bir pozisyon bulun. Sıcak bir tropik iklimde yaşıyorsanız, öğleden sonra gölge alan bir noktada saksınızı konumlandırmalısınız.
Dut Ağacı Toprak İsteği
PH'ta hafif asidik veya nötr olan zengin, tınlı ve iyi drene edilmiş toprak kullanın. Dut ağacı, kompost ya da gübre bakımından zengin olan toprağı tercih eder. Başarılı bir saksıda yetiştirilen dut ağacı için, uygun drenaj gereklidir. Suyun drenajını engelleyen toprak kullanılmamalıdır.
Dut Ağaçlarında Sulama
Bitkinizin saksılara aktarıldığı birkaç ay boyunca derin düzenli sulama şarttır. Toprağın ıslak kalmadığından emin olun ve hafif nemli olmasını sağlayın. Soğuk bölgelerde yetiştiriyorsanız, kışı sulamayı azaltın.
Dut Ağaçlarında Gübreleme
Gübreyi orta derecede uygulayın! Büyüme mevsiminin başlangıcında, zemindeki dengeli gübrenin toprağa yayılmasını veya 7-10 gün düzenli aralıklarla bitkiyi dengeli sıvı gübre ile beslemesini sağlayabilirsiniz. Saksıların üst yüzeyine iyi çürümüş bir gübre ya da kompost tabakası da dağıtabilirsiniz.
Dut Ağaçlarında Budama
Planlanan budama için en uygun zaman, ağacın uyanmadığı ve büyümediği (kış ayları) zamandır. Meyve mevsimi sona erdikten sonra da yapabilirsiniz. Ölü, zarar görmüş, hastalıklı dalların hafif budaması ve kırpılması zaman zaman ya da ihtiyaç duyulduğunda yapılabilir. Tropik bölgelerde, budama, yaz mevsiminden sonra, yağmur mevsimi başlamadan hemen önce yapılır.
Dut Ağaçlarında Malçlama ve Kaplama
Saksıda dut ağacını yetiştirirken, kışın donma sıcaklıkları hakkında çok fazla endişelenmenize gerek yok. toprağın üst yüzeyini malçlamak kökleri yalıtmak için önemlidir. Saksılarınızı açık bir yerde tutuyorsanız, bunları kabarcık sargıyla örtün .
Dut Ağaçlarında Zararlılar ve Hastalıklar
Hastalıklarda küf, yaprak lekesi ve kök çürümesi bir problem olabilir. Doğru drenajı sağlayarak ve aşırı sulamadan kaçınarak kök çürümesini önleyebilirsiniz. Zararlılarda, tırtıllar, beyaz sinekler, mealy böcekleri, örümcek akarları büyümeyi etkileyebilir. Bununla birlikte, bu zararlılar kolayca sayıca azalır ve bir saksıda dut yetiştirirken ortadan kaldırılabilir .
Dut Ağaçlarında Meyvelerin Korunması
Kuşlar, dut meyvelerine bayılır; tercih ettikleri en sevilen meyvedir. Bir veranda veya çatı gibi açık bir alanda birden fazla bitki yetiştiriyorsanız ve kuşlar sık sık ziyaret ederse, meyveleri örtmeniz gerekebilir.
Meyvelerinin renk türünün tersine, bazı dut çeşitleri, tamamen olgunlaştıklarında, mor-koyu kırmızı veya siyah renklerde meyveler taşırlar. Böylece, en iyi lezzet için, meyveler toplanmadan önce tamamen ağaçların üzerinde olgunlaşana kadar bekleyin.
Conversion Conversion İfade Ekle İfade Ekle