jklkjlkjkhjk

Kişniş Bitkisi Saksıda Nasıl Yetiştirilir

Kişniş Bitkisi Saksıda Nasıl Yetiştirilir

Kişniş, Güney-Doğu Asya ve Meksika mutfağının lezzetini arttırmak ve servis edilen yemeklerin görünüşünü iyileştirmek için kullanılan Türk mutfağında da yerini almış oldukça aromatik bir bitkidir. 



Maydanoz ile aynı familyada bulunan kişnişin büyümesi zor gibi düşünülse de gerekli iklim ve çevre istekleri sağlandığında kişnişi yetiştirmek sanıldığı kadar zor değildir. Bu yazımızda sizlere, kişniş bakımı, kişniş iklim istekleri, kişniş sulama, kişniş gübreleme ve daha bir çok konuda bilgiler aktarmaya çalıştık.
Saksılarda yetiştirilmesinin de mümkün olduğu kişnişi sizde evinizde yetiştirebilirsiniz.



Kişniş Yetiştirmek İçin Saksı Seçimi

Çoğunlukla insanlar, kişniş yetiştirmek için sığ derin olmayan saksılar seçiyorlar fakat bunu bir hata olarak kabul edebiliriz. Dereotu gibi, kişniş derin ve geniş bir saksıya ihtiyaç duyar. Saksıda kişniş yetiştirmek için, 25 cm genişliğinde ve en az 15 - 20 cm derinliğinde bir saksıya ihtiyacınız var. Böylece istenilen boyada bitkiler elde edebilirsiniz.

En Uygun Kişniş Ekim Zamanı

Bölgenizde don tehlikesi tamamen geçtikten sonra kişniş yetiştirmeye başlayın. Sıcak havalarda ve daha sıcak bölgelerde (USDA Bölgesi 8 ve üstü) kışın da kişniş yetişebilirsiniz. Kişniş hafif dona kolayca tahammül edebilir.

Sıcak tropik iklimde (USDA Bölge 10 - 11), kişniş en iyi sonbahar ve kış aylarında yetişir. Bununla birlikte, birçok tropik ülkede olduğu gibi yıl boyunca bu tür iklimlerde yetiştirilebilir, bu bölgelerde taze kişniş yaprakları yıl boyunca yeşil kalacaktır.

Tohumdan Kişniş Yetiştirmek

Eğer tohumları doğrudan bir saksıya ekiyorsanız, fideler filizlenene kadar toprağı nemli tutun. Tohum tepsisinde yetiştirdiyseniz, bitkiler 2-3 yaprak oluşturduktan sonra, saksıya şaşırtın. 

Saksılarda Büyüyen Kişnişin Gereksinimleri



Kişniş Saksısı Konumu

Hiç şüphesiz kişniş güneşi oldukça sever. Burada dikkatli olunması gereken durum ise çok fazla sıcaklık bitkinin direk tohuma yatmasına sebep olacaktır. Saksılarınızı yaz aylarında (veya sıcak iklimlerde), öğleden sonra gölge alan bir yere koyun.


Kişniş Sulama İsteği

Kişniş eşit derecede nemli toprağı sever. Sulama yaparken, kişniş küflere gerçekten duyarlı olduğundan, yaprakların asla ıslanmadığından emin olun.

Kişniş Toprak İsteği

Organik maddeden çok zengin olan ve ph'ı nötr toprak bu bitkinin büyümesine yardımcı olur. Ayrıca, gübre ya da kompost ilavesi, sürekli azot ve diğer eser elementleri temin etmekte ve böylece bitkisel büyümeyi teşvik etmektedir.

Kişniş Bitkileri Arasındaki Mesafe

Kişniş bitkilerini birbirlerine yakın bir şekilde büyüyebilir ancak optimum büyüme alanı için bitkiler arasında 4-5 cm kadar boşluk bırakılmalıdır.

Kişniş Bitkisi Bakımı




Kişniş Gübreleme

Yaprak büyümesini desteklemek için iki ayda bir azot bakımından zengin gübre ile kişniş besleyin. 

Kişniş Zararlıları ve Hastalıkları

Zararlılarda, yaprak bitlerine dikkat edin. Küf, bu otu öldüren en yaygın hastalıktır ve nemli sıcak havalarda daha kuvvetlibir şekilde oluşur.

Küfü önlemek için, bitkiler arasındaki mesafeyi koruyun, iyi hava sirkülasyonu sağlayın ve havai sulanmayı önleyin, yaprakların ıslatılması diğer mantar enfeksiyonlarının çoğalmasını da teşvik eder.

Kişniş Bitkisi Hasadı

Tohum ekiminden yaklaşık 3-4 hafta sonra genç kişniş yapraklarını hasat etmeye başlayabilirsiniz. Yapraklar 5-8 cm uzunluğa ulaştıklarında bitkiden toplanabilir.

Tüm bitkiyi hasat etmek istiyorsanız en az 45-70 gün beklemeniz gerekir. Tüm bitkinin toprak seviyesinde veya alt kısmın 3 cm üzerinden kesilmesi.



resimkaynak:balconygardenwebcom
Önceki Yazı
« Prev Post
Sonraki Yazı
Next Post »