Kendi Sukulent ( Succulent ) Toprağınızı Yapın - DIY
Hepimizin Dikensiz Kaktüs olarak bildiği ve yıllarca kaktüs olarak isimlendirdiği bitkiler aslında sukulentlerdir. Aloe vera'lar aslında en çok bilinen türüdür. Sukulentlerin en güzel özellikleri arasında sulama zamanının uzun olması, bakımının kolay olması gösterilebilir. Gövdelerinde, sap ve yapraklarında su tutmaları sonucu etli bir yapıya sahip bu bitkilere etli bitki ismi de verilmektedir.
Sukulentler çeşitli renlerde, büyüklüklerde ve biçimlerde olabilirler. Su kaybını azaltmak için ise üzerleri mumumsu bir tabaka ve tüylerle kaplıdır. Bu sebeple çok fazla sulamadan da hoşlanmazlar ve aşırı sulama sukulentlerin çürümesine sebep olmaktadır. Sulama işleminde toprak yapısı çok önemlidir. Bu sebeple sizlerle sukulent topraklarının nasıl olması gerektiği konusunda ve evde kendinizinde yapabileceğiniz sukulent toprağından bahsetme istedik.
Sukulent İçin En İyi Toprak Nasıl Olmalı
Saksılarda sukulent (succulent) yetiştirmek için doğru saksı toprağı seçimi çok önemlidir! Sukulent yetiştiriciliği ile ilgili karşılaşılan sorunların başında fazla sulama ve toprak seçiminin yanlışlığı ilk sırada gelmektedir.
Su, etli bitkiler için bir numaralı ölüm sebebidir ve bu yüzden sukulent bitkileri için doğru toprak türünü kullandığınızdan emin olmanız çok önemlidir.
Sukulentler için en iyi saksı toprağı, iyi drenaja sahip bir karışımıdır. İyi drenajlı ve sus tutma kapasitesi yüksek bir toprak, fazla verilen suyun bitkiye zarar vermesini önleyecektir.
Sukulentler (succulent) için hazır toprak karışımları alabileceğiniz gibi kendiniz de bu toprakları daha ucuza ve daha işlevsel bir şekilde evinizde yapabilirsiniz.
Kendi Sukulent Toprak Karışımınızı Yapmanın Faydaları Nelerdir
Kendi sukulent toprak karışımınızı yapmanın başlıca faydaları, daha ucuz olması ve kullandığınız malzemeleri bilerek emin olmanızdır.
Kendi dökme saksı toprak karışımınızı yapmak, önceden hazırlanmış ticari sukulent toprağı satın almaktan daha ucuzdur. Ayrıca, malzemeleri kontrol ettiğiniz için, etli bitkilerinizin sevdiği mükemmel toprak karışımını elde etmek daha yararlı olacaktır.
Sukulent Toprağı Nasıl Yapılır
Sukulent Toprak Karışımı Malzemeleri :
Kendi sukulent toprağını yapmanız için, sadece üç malzemeye ihtiyacınız var. Bunları, toprak satışı yapan herhangi bir bahçe merkezinde veya ev geliştirme mağazasında bulabilirsiniz:
- Saksı toprağı
- Kaba kum
- Perlit veya Pomza
Genel Amaçlı Saksı Toprakları
Sukulentler (succulent) için toprak karışımı yaparken, üst kısımda hafif, gözenekli bir toprak kullanmak en iyisidir. Ağır bahçe toprakları kullanmayın ve vermikülit içeren karışımları veya diğer karışımlardan daha uzun süre su tutan herhangi bir karışımı kullanmayın. Etli bitkiler, nemi tutan değil, iyi tahliye eden bir toprağa ihtiyaç duyar.
Etli bitkiler için üst kısımda genel amaçlı torfları temel madde olarak kullanmalısınız.
Kaba Kum
Sukulentler kumlu saksı topraklarında en iyi şekilde yetişir, bu yüzden saksı toprağınızın karışımı içerisinde muhakkak kum olmalıdır.
Herhangi bir kum türünü kullanabilirsiniz, ancak sukulentler, hızlı drenaj sağlamak için kaba bir kum almanızı öneririm .
Perlit veya Pomza
Perlit çok hafif bir yapıya sahip bir malzemedir. Birçok ticari saksı toprağı karışımında gördüğünüz strafor gibi görünen beyaz parçalar perlittir.Perlit toprağın sıkışmasını önler ve sukulentler için daha iyi drenaj sağlar. Başka bir deyişle, toprağın daha hızlı süzülmesine yardımcı olur, bu da saksı toprağı için istediğimiz şeydir.
Gereken Malzemeler:
Sukulent toprak karışımı bileşenlerinizle birlikte, malzemelerinizi ölçmenize ve karıştırmanıza yardımcı olacak birkaç malzemeye ihtiyacınız olacaktır. Başlamadan önce bu öğeleri alın…
Sukulent Toprağı Karışım Tarifi
- 3 parça saksı toprağı
- 2 parça kaba kum
- 1 birim perlit (veya ponza )
Bu karışım kaktüs toprağı karımına oldukça benzer. Kaktüs toprağı ile sukulent (succulent) toprağı arasında sadece yarım ölçek kum ve perlit daha fazlalığı var..
Burda dikkat etmeniz gereken husus her malzemede aynı ölçü kabını kullanmak. Böylece karışım oranlarını tutturabilir ve ihtiyacınız kadar toprak hazırlayabilirsiniz. tarifteki her parça sizin ölçü kabınızın hacmi kadar olacak şekilde ayarlamalısınız. 1 parça için ölçü kabınızı bir kere 3 parça için ise üç kere kullanmanız yeterli olacaktır.
Sukulent Toprağını Karıştırma
Hazırladığınız toprağı karıştırmak çok kolay. Tek yapmanız gereken bütün malzemeleri bir kaba koyup hepsini birbirine karıştırmak. Karıştırmak için mala veya ellerinizi kullanın. Bitirdikten sonra malzemelerin eşit şekilde karıştırıldığından emin olun.
Bu kadar. Sukulentler için kendi saksı toprağınızı yapmanın kolay olduğunu söyledim.
Kalan Sukulent Toprak Karışımını Saklamak
Bazen ihtiyacınızdan daha fazla toprak hazırlayabilirsiniz. Böyle bir durumda fazla toprağınızı serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken nokta toprak karışımınızın hava almayan bir kapta saklanması.
Sukulent Saksı Toprak Kullanıma Hazır
Bu karışımı sukulentlerinizin çoğaltılması işlemlerinde de kullanabilirsiniz.
Bu karışımı sukulentlerinizin çoğaltılması işlemlerinde de kullanabilirsiniz.
Sizde kendi sukulent toprağınızı yapıyorsanız lütfen uyguladığınızı reçeteleri bizimle aşağıdaki yorum bölümünde paylaşın.
resimkaynak:getbusygardeningcom
Conversion Conversion İfade Ekle İfade Ekle