Saksıda Bal Kabağı Nasıl Yetiştirilir
Türkiye'de çoğunlukla lezzetinin güzelliği amacıyla tüketilen ve genelde tatlı yapımında kullanılan bal kabağı, Özellikle Avrupa ülkelerinde gıda amaçlı tüketiminin yanında cadılar bayramına sembol olarak dekoratif amaçlı da kullanılmaktadır. Bizde bu yazımızda sizlere lezzeti ve dekoratif güzelliği ön planda olan bal kabağının, saksılarda nasıl yetiştirileceği konusundan bahsetmek istedik.
Birçok farklı bal kabağı yetiştirme tekniği ve yöntemi olsa temelde evde, saksıda bal kabağın yetiştirmek çok zor sayılmaz.
Bal kabağı her iklime uyum sağlayan daha az talepkar bir sebzedir. Yetiştiriciliği konusunda büyük saksılar ve geniş alan ihtiyacının yanında özel bir uğraşı gerektirmez.
Birçok farklı bal kabağı yetiştirme tekniği ve yöntemi olsa temelde evde, saksıda bal kabağın yetiştirmek çok zor sayılmaz.
Bal kabağı her iklime uyum sağlayan daha az talepkar bir sebzedir. Yetiştiriciliği konusunda büyük saksılar ve geniş alan ihtiyacının yanında özel bir uğraşı gerektirmez.
Tohumdan veya Fide İle Bal Kabağı Yetiştirmek
Kabakları tohumdan veya bir fide satın alarak yetiştirebilirsiniz. Kabak yetiştirmek için en iyi dikim zamanı, sıcaklığın 19 C'nin üzerine çıktığı zamandır. Soğuk bölgelerde, nisandan mayıs sonuna kadar ekilebilir, daha sıcak iklimlerde Temmuz ayına kadar ekim yapılabilir. Ayrıca don riskinin olmadığı bir bölge veya kapalı alanda tüm yıl boyunca yetiştiriciliği yapılabilir. Bal kabaklarınızı kabak çekirdeğinden yetiştirmek isterseniz "Evde Adım Adım Fide Yetiştirme Yöntemi" yazımızdan faydalanabilirsiniz.Bal Kabağı Yetiştirmede Saksı Seçimi Nasıl Olmalı ?
Saksılarda kabak yetiştiriyorsanız, 45 litre büyüklüğünde bir saksı seçmeniz gerekmektedir. Yetiştireceğiniz kabak çeşidi ne kadar büyükse saksı ihtiyacınızda daha büyüyecektir. Ayrıca kabak yetiştirmek için kullanacağınız saksıda drenaj delikleri yeteri kadar büyüklükte ve sayıda olmalı.
Saksıda Yetiştirilen Bal Kabaklarının Gereksinimleri Nelerdir ?
Saksı Konumu
Saksınızı mümkün olan en güneşli yere yerleştirin; En küçük kabak çeşitlerinin bile çoğalması için çok fazla güneş ışığına ihtiyaç duyduğunu unutmayın. Bitkiniz günde en az altı saat güneş ışığı almalıdır. Gölge büyümelerini yavaşlatacak ve bitki üzerinde küf oluşmasına sebep olacaktır.
Ayrıca, kabak sıcak bir iklime ve büyüme için bolca geniş alana ihtiyaç duyar. Yine de, balkon veya teraslarda cüce kabaklarını yetiştirmeyi deneyebilirsiniz. Sınırlı bir alanda yetiştiriciliğini yapıyorsanız bile, tesis çevresinde uygun hava sirkülasyonunu muhakkak sağlanmalı.
Kullanılacak Toprak
Soğuk iklimlerde, kabaklar kolayca ısınan bir toprakta en iyi şekilde büyürler. Kullandığınız toprak karışımı, iyi drenaj, yüksek humus içeriğine ve hafif su tutma kapasitesine sahip olmalıdır. Ayrıca, kabaklar çok fazla kompost veya gübreye ihtiyaç duyar, bu nedenle ekim sırasında ek olarak çok fazla organik içerik ekleyebilirsiniz. Büyüyen kabaklar için ideal toprak pH değeri 6 - 7,2 civarında olmalıdır.
Sulama İsteği
Tüm kabaklar, kavunlar gibi bol su ve nemli toprağa ihtiyaç duyar, bu yüzden çok derin ve düzenli sulama şarttır. Sulama sırasında yaprakları ıslatmaktan kaçınmalısınız.
"Saksılarda Karpuz Yetiştirmenin Püf Noktaları" okumanızı tavsiye ederim.
"Saksılarda Karpuz Yetiştirmenin Püf Noktaları" okumanızı tavsiye ederim.
Kabak Sarmaşıklarına Destek Sistemi
Kabak sarmaşıklarını desteklemek için bitkiyi, güçlü ve büyük bir kafes ile desteklemeniz gerekir. A şeklindeki bir kafes iyi bir fikir olacaktır. Hastalıkları önlemek için kafesleri duvardan uzak tuttuğunuzdan emin olun. Kabak büyümeye başladığında, onu dikkatlice yaptığınız kafese doğru tırmandırabilirsiniz.
Kabak Toprağının Malçlanması
Bitkiler birkaç santim boyuna büyüdüğünde toprak yüzeyine malçlama yapılması, su buharı miktarını azaltacaktır ve toprak nemini tutmaya yardımcı olacaktır.
Gübreleme
Her şeyden önce, daha büyük ve daha etli kabaklar elde etmek için zengin ve verimli topraklara sahip olmak önemlidir. Büyümenin erken aşamasında 10-10-10 dengeli gübre kullanmak en iyisidir. Daha sonra uygulanacak azot miktarı azaltılmalıdır. Potasyum ve fosfor bakımından zengin olan 5-15-15 oranlı gübre bitki büyüdükçe toprağa verilmelidir.
Kabakta Zararlılar ve Hastalıklar
Bal kabağı, hastalık ve zararlılara karşı oldukça dayanıklı bir bitkidir. Dayanıklı olmasına karşın özellikle külleme hastalığından muzdariptir. Zararlı olarak ise yaprak bitleri, pire ve solucanlar gibi genel zararlılar bal kabağı üzerinde de zarara neden olmaktadır.
Bal Kabağı Hasadı
Kabaklar, dikimden sonra 90-120 gün içinde hasat için hazırdır (çeşitlere ve yetiştirme koşullarına bağlı olarak). Yeşil ve olgunlaşmamış kabaklar da yemek tariflerinde ve birçok mutfakta kullanılır. Ancak olgunlaşmış kabakları seçmek için sert olup olmadığına bakın ve en yaygın çeşitler için gövdenin sert, turuncu (tek renkli ve yoğun bir renk) renk alması bal kabağınızın yetiştiğinin en iyi göstergesi olacaktır.
Bal Kabağı Yetiştiriciliğinde Yararlı İpuçları
- Eğer bal kabaklarınızı tohumdan yetiştirmeye karar verdiyseniz, doğrudan kullanacağınız saksıya tohumlarınızı ekin. Böylece şaşırtma işlemi yapmayacaksınız ve narin olan kabak köklerine zarar gelmeyecektir.
-Çevrenizde arı ya da başka polinatörler yoksa, bitkinin döllenmesi konusunda yardımcı olmanız gerekebilir, erkek çiçekleri dişi çiçeklerle buluşturmalısınız.
-Bitkinin bakabileceğinden fazla meyve yapmasına izin verirseniz küçük bal kabaklarınız olacaktır . Bu yüzden saksı başına 3-5 kabak uygun bir rakam olacaktır.
resimkaynak:balconygardenwebcom
Conversion Conversion İfade Ekle İfade Ekle